Vrilce, Mandino vrelo i Malo vrelo (Kebino vrelo) su domaći nazivi. Na putokazu su svi nazivi napisani na Ikavici...? Saborčanski govor je vrlo specifičan, to je spoj štokavske i čakavske ikavice. U Saborskom se govori Štokavskim narječjem s elementima čakavštine i nešto turcizama i germanizama, Saborčani kažu "BILIM KUĆU" a istovremeno kažu "BELA BOJA", kažu VRILO, VRILCE, ČORKOVO VRILO, ali i VELIKO I MALO VRELO, zavisno u koje je vrijeme naziv nastao (U 15. ILI 18.ST.) i tko mu je dao ime, doseljenici čakavci iz Modruško - Ogulinskog kraja (Grdići, Špehari, Štefanci ....), doseljenici iz Brinjskog kraja (Sertići, Vukovići, Dumenčići, ...), doseljenici iz G. Kotara (Conjari, Kovačići, ...), doseljenici iz Bosanske Krajine (Malkoči, Sabljaci, Bićanići, ...) ili doseljenici iz Južne Like - okolice Pazarišta (Hodaci, Matovine, ...). Toponime je najbolje napisati onako kako ih izgovara domicilno stanovništvo.

 

 

   

Niz Bukovaču do Vrilca piše na kamenu ima 15 minuta

  

 

... dođoh ja brzo nizbrdo do Vrilca

 VRILCE 

  

 

Malo vode za mamu koja je s ovog izvora u svojoj mladosti iznijela hektolitre vode u vučiji na leđima. Nosila je kao i svi ostali u vučiji na leđima, a kada su si priskrbili magarca onda na njemu

E sada slijedi TEŽI DIO OVE STAZE uspon uz Bukovaču prema Štrcima i Brdinama

 

 

 

 

 

Uspinjući se ovom strminom probudilo se u meni sjećanje iz djetinjstva kada smo se ja i moj otac vraćali iz Ogulina iz kojeg smo vlakom doputovali na željezničku postaju Lička Jesenica, a dalje pješice niz Kebinu stranu, pa preko brvna na rijeci, preko drvenog mosta, pa uz Bukovaču. Pošto sam bio djete brzo sam se umorio pa me otac uz Bukovaču povremeno nosio na leđima. Kada smo došli do pola Bukovače, stali smo malo odmoriti, a otac je htio zapaliti cigaretu upaljačem na benzin, no uza sav napor nije uspio zapaliti cigaretu jer je ponestalo benzina u upaljaču,  bio je ljut kao ris ..., još i danas mi je živo sjećanje na taj trenutak. Toliko je uživao u dimu cigarete, a u 54-godini života je umro od raka pluća.

Ovo je valjda jedina bukva u Bukovači, vidio sam još nekoliko malih

Markacije su odlično postavljene 

Ovdje su borovi visoki

 

 

 

 Uspon je potrajao uz često odmaranje što je rezultiralo i većim brojem fotografija

 

I konačno u Štrcima, mjestu polaska.

Dodaj komentar

Security code
Osvježi