Danas 2.kolovoza u Ličkoj Jesenici se tradicionalno slavi sv. Ilija. Kod crkve se okupio manji broj Jeseničana, fotografija je snimljena u 10:30 sati.

- Na današnji dan 2015. godine prof.dr.sci Rade Knežević je u Saborskom, jer u Jesenici nije dobio prostor, održao promociju svoje knjige Lička Jesenica. Na povratku u Jesenicu zaustavio se kod crkve da pozdravi  prijatelje gdje je doživio veliku neugodnost od paroha Gorana Slavnića i zamjenika načelnika oćine Saborsko Nikole Grbe koji su ga verbalno, a umalo i fizički (Grba), napali u dvorištu crkve. O razlozima napada sam već pisao OVDJE

- Današnji dan 1991. godine mi je posebno ostao duboko urezan u pamćenje. Tada je raspoloženje u Jesenici i Plaškom bilo izrazito neprijateljsko prema samostalnoj Republici Hrvatskoj, pa tako i prema Saborčanima. Toga dana je Saborčane obuzela zla slutnja zbog "slavljeničke" pucnjave i četničkog orgijanja u Jesenici u kojoj je taj dan bio i velik broj Plaščana. Nije trebalo dugo čekati da sva ta mržnja preraste u otvorenu agresiju. Tri dana kasnije 5. kolovoza Saborsko  je napadnuto minobacačima sa Željezničke stanice Lička Jesenica. Prvi objekat koji je gađan bila je crkva u Saborskom, a njihova je kao što se vidi na slici ostala cijela i nakon "zločinačke" Oluje i do dana današnjeg. Htio ili ne, početak agresije na Saborsko uvijek nekako povezujem s proslavom sv. Ilije u Jesenici 1991. godine.

- 5. kolovoza Hrvatska slavi Oluju, dan kada je oslobođen hrvatski teritorij kojeg su 1991. okupirali pobunjeni Srbi uz pomoć JNA, a koju oni nazivaju zločinačkom. Po pitanju Oluje sve je jasno samo  stvari treba posložiti kronološki. Za nas je to Dan pobjede!  

You have no rights to post comments