Mrzle noći, mrzla jutra, danju pristojna temperatura, čekam do deset sati da sunce ugrije auto jer se prije deset ne želi upaliti, smeće jedno smrznuto, zimogrozno. Snijega nema osim topovskoga, čini se da će kao i lani pasti u veljači. Kako će biti ljeti, možemo saznati iz primjera Australije, gdje je izgorjela Austrija. Još podosta likova sklonih samoubilačkom razvoju čovječanstva negira da smo na rubu katastrofe, te su sada smislili razlog klimatskih “promjena” – ozbiljno tvrde da se pomaknula Zemljina os. Malenu (sada već malo veću) Gretu najradije bi gađali iz dronova. Nekoliko desetaka ljudi stradalo je u australskim požarima uzrokovanim abnormalno visokim temperaturama, ali je većina spašena, za razliku od životinja i biljaka koje su posve bespomoćne. Vrisak opečne koale simbol je kataklizme. Ljudski bjegunci od požara na morskim plažama predznak su apokalipse i kraja civilizacije koja je nerazborito sama sebe odvela na lomaču.

Hrvatska dotle (za sada) uživa u hladu. Kuha se samo vino. Beskrajni blagdani idu prema kraju, to jest kako za koga. Hrvati su majstori u praznovanju – iskustvo govori da se radosno uznemire desetak dana prije Božića kada počinju domjenci na koje jure državni, javni i polujavni kadrovi pa su kancelarije uglavnom prazne i nikoga se ne može pronaći, na telefonske pozive ne odgovaraju jer su im ruke zauzete ićima i pićima. Zatim histerično jure po dućanima i kupuju darove, smire se kasno navečer na Badnjak. Poslije Božića opet nitko ništa ne radi jer je za koji dan već Stara godina pa opet treba nabavljati kalorije za nju i Novu koja slijedi, a kada i to prođe već dođe vikend, pa ubrzo dojašu Sveta tri kralja, u međuvremenu, usporedo ili nakon – skija se i odmara od prehrambenih napora. Zaključno: od 15. prosinca do 15. siječnja Hrvatska je na zimskim praznicima.

Za Božić i Novu godinu televizije su bile pripremile kreativne informativne programe, vrlo slične.” Evo kako je bilo u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Splitu i Dubrovniku” za Božić, a za Novu godinu maštovitije glede rasporeda gradova: “Evo kako je bilo u Dubrovniku, Splitu, Osijeku, Zagrebu, Rijeci.”

VIŠE...

 

You have no rights to post comments