Vila Izvor i njene tajne...

.
Cesta koja iz Plitvica Sela (prije drvenog mosta desno kod velikog slapa, pa pored turističkog naselja tajkuna Bože Čule) kroz bukovu šumu vodi prema Rodić Poljani i vili Izvor (slike gore i dolje)
.

 

Pomoćni objekti su od vile udaljeni 200 m

Izlaz tajnog prolaza iz vile prema van, na prvi pogled izgleda kao prirodna pećina. Ulaz koji se nalazi u podrumu vile je na nižoj točki, otprilike 10 metara. Tunel se od ulaza do izlaza uspinje. Zračna udaljenost ove dvije točke je oko 100 -150 metara, a dužina tunela je veća zboje svoje cik-cak izvedbe.

Tunel na izlaznoj strani skriven iza pomoćnih objekata, u njem borave šišmiši pa se nismo usudili ulaziti, tunel cijelom svojom dužinom ide cik-cak svakih 10-tak metara mjenja smjer lijevo - desno pod kutem od 90 stupnjva. Visina tunela je oko 3 metra, a širina oko 2.5 m. I izlaz je bio zazidan kamenjem, vidi se ostatak zida na desnoj strani fotografije. Tunel je bio tajna veza između pomoćnih objekata, ma kakvu oni ulogu imali i same vile. Vjerojatno je zamišljen kao dvosmjerna komunikacija ovisno o datoj situaciji, odnosno vrsti opasnosti. Ništa nije bilo prepušteno slučaju.

 Pomoćni objekti - logistika vile

Sad se vraćamo k vili...

Lijevo krilo u kojem je bila titova rezidencija

Izvor potoka Plitvica ispod okomite litice na kojoj je sagrađena vila

Dvorište vile

Ogromna bukva usred dvorišta

Desno krilo

Središnji dio vile

Ulaz u tunel iz podruma vile je bio zazidan tankom opekom, da se lako sruši u slučaju nužde. Otvor je netko prokopao u ratu ili poslije...?

Kad prođete prvi otvor u zidu iz podruma prema tunelu pet metara dalje je još jedan zid od opeke, a ispred njega je kamenje, odnosno materijal koji je ostao od probijanja tunela ili je služio kao kamuflaža ovog drugog zida, jer vidimo da je do pola zatrpan...

Tunel ide cik-cak svakih 10-tak metara mjenja smjer lijevo desno pod kutem od 90 stupnjeva radi sigurnijeg bijega u slučaju nužde. Tunel je visok oko ri metra i širok dva, tako da se niti najveći čovjek ne mora guriti dok njime prolazi.

Podrumski otvor

Prema Arkodu (zelena crta), tunel je dug cca 125 metara ako mjerimo pravocrtno, a kao što smo već i napisali u stvarnosti je duži jer ide cik-cak.

Širi prikaz

Ipak je vani lijepše - Plješevica

.... i nazad kući preko Poljanka

You have no rights to post comments