HRVATSKI RATNI VETERANI – Najcrnji u povijesti hrvata u udruzi Hrvatski ratni veterani ocjenjuju mjesec Studeni 1991. godine. Nakon odluke o samostalnosti Hrvatska je doživjela nezapamćene napade iz susjednih zemalja, Srbije i Bosne i Hercegovine i to od strane snaga velikosrpske koalicije ujedinjene sa srbima iz Hrvatske koji nisu prihvaćali odluku o samostalnosti. Već 2. studenoga JNA i snage Dragana Vasiljkovića, arkanovci pobili su 59 mještana vukovarskog naselja Lušca. Sljedećeg dana  Zbor narodne garde preimenovan je u Oružane snage Republike Hrvatske. 7. 11. 1991. velikosrpski odmetnici počinili su pokolj u Poljanku, pobivši 10 Hrvata.

9. 11. TO SAO SBZS i arkanovci počinili su prvi pokolj u Erdutu, koji je bio tek prvi od nekoliko valova pokolja nesrpskog stanovništva. Sljedeći val zbio se 11.11. počinili su drugi pokolj ljudi u Erdutu. Već 12.11. JNA i pobunjeni Srbi iz Plaškog napravili pokolj u Saborskom, pobivši 52 Hrvata.

 

15.11. Jugoslavenska ratna mornarica topovima je s mora napala civilne ciljeve u Splitu, Milni na Braču i Stomorskoj na Šolti. Srpski odmetnici napravili pokolj u Kostrićima, pobivši 16 Hrvata. Sljedećega dana, 16.11. nakon razaranja raseljen je Slunj, a nad preostalim hrvatima započinju torture i ubojstva. 18. studenoga 1991.  okupiran je Vukovar. Istoga dana pobunjeni Srbi uz pomoć snaga JNA počinili su Masakr u Škabrnji. 19.11. Velikosrpska JNA i TO pobunjenih Srba napravile pokolj u Nadinu, pobivši 14 Hrvata. 20./21. 11. velikosrpska JNA i srpske paravojne postrojbe napravile su pokolj na Ovčari, pobivši između 255 i 264 civila i zarobljenih vojnika, većinom Hrvata.

Dodaj komentar

Security code
Osvježi