Došašće ili advent (lat. adventus = dolazak) je razdoblje u crkvenoj liturgijskoj godini, vrijeme pripreme za blagdan Božića. Ujedno je početak crkvene godine (osim kod istočnih vjernika, kojima počinje 1. rujna).
U zapadnom kršćanstvu, došašće počinje četiri nedjelje prije Božića. Najranije može početi 27. studenog, a najkasnije 3. prosinca. Završava 24. prosinca na Badnjak. U Rimokatoličkoj Crkvi, u došašću, prevladava ljubičasta boja u liturgiji. Čitaju se prikladni tekstovi iz Biblije.
U došašću, izrađuje se i stavlja na stol adventski vijenac s četiri svijeće. Simboliziraju četiri nedjelje u došašću.
U ovom vremenu prevladavaju iščekivanje, nada, budnost i čežnja. Budnost je otvorenost očiju i srca, duboka svjesnost i nutarnje sabranje. Kršćani u došašću bdiju, da prepoznaju Boga, koji dolazi.
 
U pojedinim krajevima u različito vrijeme počinju prave priprave za Božić. U nekim krajevima BIH, gdje žive Hrvati, priprema počinje već na dan sv. Katarine Aleksandrijske 25. studenog. Od tada do Božića nema više vjenčanja i većih proslava uz što postoji i izreka: "Sveta Kata zatvara vrata".
 
U prvome dijelu došašća (do 16. prosinca), vjernici se pripravljaju za slavni Kristov dolazak, kada će ujedno biti i sudnji dan, dok se u drugom dijelu (od 17. do 24. prosinca) pobliže pripremaju za Kristov rođendan, za dan kada je Sin Božji postao čovjekom.
 
U došašću su svakog jutra, zornice puku omiljene rane mise, koje imaju pokornički značaj, jer valja ustati vrlo rano da se stigne u crkvu. Predstavljaju stoga neki oblik četverotjednog trajnog odricanja od sna. Svoj početak imaju još u srednjem vijeku.
 
Slika lijevo, adventski vijenac u crkvi sv. Ivana Nepomuka u Saborskom, izradile ga članice udruge žena ŽAS
 

Adventski vijenac domaće izrade, danas smo upalili prvu svijeću

 

VRIJEME DANAS: 

Najniža dnevna temperatura -7.1°C u 03:42 sati,  dnevna temperatura se kretala od -6 do -5°C

 

 

 

Ovo je naviša točka  ceste D-42 na kraju Kuselja 776 m/nmv, a Vrh Luga je na 674 (102 m niži). Raskrižje Tuk - Varoš je na 600 m/nmv. Od početka do kraja Saborskog, od raskrižja do Kuselja je 176 metara razlika u nadmorskoj visini.

 

 

  

Današnje fotografije su snimljene u Kuselju najvišem naseljenom djelu Saborskog koji se nalazi na 765 m/nmv, kota spoj D-42 i Čorske ceste

Dodaj komentar

Security code
Osvježi