... trag vode koja iz druge (neupotrijebljene) bušotine teče prema izvoru

... potočić teče niz put 

... na putu kojim teče ovaj povremeni potočić provalila se rupa (mali ponor) ove jeseni uslijed velikih kiša

... i sam izvor je bio ugrožen još prije 5-6 godina dok se iz glavne bušotine višak vode nekontrolirano izlijevao u njega niz pješčanu provaliju

...rupa je širine cca pola metra, a proteže se duboko u podzemlje. Ovo nije za zanemariti, jer bi stvari mogle izmaći kontroli. Treba ozbiljno razmišljati o sanaciji izvora i njegovoj zaštiti od  ovakvih provalija.

...mjesto druge bušotine 

... bušotina koja se ne koristi nalazi se na livadi nedaleko od glavne bušotine. U obiku je cijevi promjera 40 cm, ima poklopac no unatoč tome voda zbog pritiska u podzemlju, kulja van na površinu. Ovu bi cijev trebalo dobro zabrtviti ili vodu odvoditi u istom pravcu kao i iz glavne bušotine, naravno uz dogovor s vlasnikom parcele na čijoj se nalazi.

... bunar (šahta) na glavnoj bušotini napravljen za vrijeme načelnice Općine Đurđice Špehar. Iz šahte se cijevima duljine 10-tak metara višak vode, koji kulja iz podzemlja, odvodi dalje tako da se ulijeva u potočić 5 metara iza izvora. Na ovaj način je spašen sam izvor, jer je uvelike prijetila opasnost odrona zemlje i pjeska na sam izvor.

... kraj cijevi koja odvodi višak vode iz šahte na glavnoj bušotini 

 

Šahta na glavnoj bušotini 

 ... pogled odozgo, s desne strane dolazi višak vode s glavne bušotine, a s lijeve (putom -okolo) dolazi iz druge bušotine. 

Sve ovo se moglo urediti davno prije!

Kad već nije, ja ću prozivati odgovorne koliko god puta bude trebalo, dok god se ovaj problem ne riješi!!!

Dodaj komentar

Security code
Osvježi