Sv. Ivan Nepomuk zaštitnik je župe Saborsko već 283.  godine.

Danas župa Saborsko slavi svog nebeskog zaštitnika Sv. Ivana NepomukaŽupna crkva (današnja kapelica Rođenja BDM) bila je sagrađena 1726. godine na ruševinama ranije crkve, a župom je upravljao 1735. godine Pavao Draženović, rodom iz Brinja, glagoljaš. Ista godine, pred ulaznim vratima u nazočnosti arhiđakona i generalnog vikara blagoslovljeno je zvono u čast sv. Ivana Nepomuka (Josip Burić, Biskupija Senjska i Modruška u 18. stoljeću - KS, Zagreb, 2002.). 

Iz rukopisne građe "Podaci za župe" - zavedeno 1925. godine (Biskupski arhiv Senj) doznajemo  da je župna crkva, koja je bila sagrađena polovicom 19. stoljeća uz glavnu cestu posvećena sv. Ivanu Nepomuku 1863. godine. Tada je titular s današnje kapele prenijet na novoizgrađenu crkvu.

Svečanost proslave započet će u 10:30 kod spomen obilježja Žrtvama domovinskog rata polaganjem cvijeća, paljenjem svijeća i molitvom odriješenja, a nastavit će se sv. misom u župnoj crkvi. Sv. misu će predvoditi gvardijan franjevačkog samostana u Zagrebu fra Svetozar Kraljević, a na misi će pjevati franjevački bogoslovi. Sretan imendan svima koji ga danas slave!

You have no rights to post comments