Ako se pod hitno ništa ne poduzme, mogli bismo ubrzo ostati bez ovog izvora. Moglo bi se dogoditi da pozemna voda probije pješčani zid između bušotine i izvora koji je debeo svega nekoliko metara, tada bi ovaj izvor bio poplavljen zauvijek. Prije bušenja oko izvora je sve bilo suho sada je sve natopljeno vodom koja se cijedi iz okolnih stjena na višoj razini od izvora.

Od rupice promjera 30-tak cm, nastala je rupa širine 1 m i dužine 2 m 

Pješčani zid koji bušotinu djeli od izvora propušta manje količine vode, samo je pitanje dana kada će voda probiti pješčani zid i poplaviti izvor. Bušenjem u blizini izvora kao što je u ovom slučaju podzemne vode koje su bile u razini izvora sada su bušenjem dovedene iznad razine izvora zavisno o pritisku tj. količini vode u podzemlju. Otvoren im je put prema gore kroz cijevi i oko vanjskih stijenki cijevi.

Ovo je jedno od riješenja odvodnje viška vode cijevima iz šahte u kojoj se nalazi pumpa koja crpi vodu iz podzemlja kroz cijev koja je postavljena u bušotinu 18 m u dubinu 

Pješčani zid između bušotine koja se nalazi 10-tak metara iza-iznad izvora, a koji je vodopropusan trebalo bi, uz obavezno mišljenje struke, pod hitno sanirati (potpornim zidom od betona ili kamenja) da ne dolazi do njegove daljnje erozije. 

 Rupa se sve više širi prema pogotovo kada su veće kiše pa voda iz druge bušotine teče putom prema ponoru.

You have no rights to post comments