Evo nas na završnom i najzapuštenijem pravcu planirane planinarske staze u Saborskom. Slobodan sam joj dati ime Planinarska staza "Izvor vode". 
To potvrđuje i ovaj pravac i jučerašnji dan kada smo se u akciji našli pet osoba kako bi očistili i premostili zarasle dijelove nekada vrlo frekventnog puta do želj. postaje Lička Jesenica. Najgori su dijelovi koji su nekada bili kolske dionice, a na nekim dijelovima odustali smo od probijanja, već smo ih obišli probijajući se kroz unutrašnjost šume. Šteta. Valjalo bi to jednom raskrčiti. No, do tada bit će dobro i zanimljivo kretati se ovim dijelom koji smo raščistili. 
 
Put vodi prema lovačkoj kući na Zelenki iz Štrkova tj. naselja Borik, kraj spomenika poginulim braniteljima niz lijepu borovu šumu a u podnožju su tri izvora: Vrilce koje je najljepše i jako impresivno, zatom je Mandino vrilce i pred kraj staze je Vejnovac, također zanimljiv izvor. Sve tri vode smo pili i jako su lijepe. Putem smo napravili i jedan mostić od dva brvna. U jednom pravcu dužina puta je negdje oko 2.5 kilometra.
 
Vrilce smo zatekli totalno zaraslim, ali kada smo ga malo raskrčili oduševljenje je bilo ogromno, a uzdasi i divljenje dugo nas nisu ostavljali. Zanimljiv je glavni dio cijelog izvorišta koji ima izgled povelikog oka površine 30-tak cm2 iz kojega voda "suklja", izbija naočigled u mjuhurima. Ma ne znam kako bih to opisao, ali je moćno i lijepo za vidjeti, oduševljava. Malo ispred toga oka je u drvo ograđen izvorčić kojega je skoro zatrpao mulj.
 
Mandino vrilce je također zatrpao mulj. Iz njega voda dolazi između dvije stijene. Jole je rukama izbacao mahovinu i još više mulja, te je voda počela brže teći. 
 
Vejnovac na trećoj trećini puta, što reći nego zarastao i zasut zemljom, zatrpan listom i granama, kada smo malo raščistili i razbacali, te sačekali da se voda razbistri odmah smo je pili i također jako lijepa za piti, i osvježavajuća, zamagli bocu.
 
Ovaj pravac prvotno i nije bio dio plana zbog par stotina metara udaljenog minski sumnjivog područja. Ovuda su i pored toga mještani rado šetali, neki su silazili do Zelenke (Jesenice) u ribolov. Proteklih mjeseci započeto je čišćenje od mina udaljenog prema brdu Borik, a ovih dane je dovršeno. 
Ovaj novi pravac je zanimljiv i uzbudljiv zbog nekoliko hidroloških objekata, ili prosto rečeno, izvora. Na ovoj stazi je i spomenik poginulim braniteljima ovoga zaselka - Štrkovi.
 
I opet, izražavamo nadu, cijela ekipa, da će ovaj pravac često biti korišten, a zanimljiva je ideja da roditelji povedu svoju djecu i unuke bar jednom do željezničke postaje L. Jesenica. Nadamo se da će biti ispravno vrjednovana ljepota i izdašnost vodenih bogatstava Saborskog, te da će postati odredištem nedjeljnih šetnji poslije ručka. Predstoji nam ušminkavanje, tj. bolje očistiti i dati pravac vodi da otječe da se ne pravi žabokrečina. Svaka ruka pomoćnica je dobrodošla, pa čak i ona ruka koja bi narezala slanine i ispekla kakvih buhtli.
 
U ovoj akciji su sudjelovali: Joja Štrk Vučija kao glavni vodič i pronalazač vrila i jelenskih rogova i veprovih ćeljusti, zatim Ivica Jole Vuković, Miroslav Špehar Trbula, Željko Preksavec glavni strojar za motornom pilom i ja Josip Anušić koji sam teglio dva kg boje ali nisam obojio niti jednu markaciju jer je za sve bilo i previše posla.
Tekst i foto: Josip Anušić
 
 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

   

 

 

Komentari  

#1 Ivan 2018-07-26 13:45
Ovo je svakako hvale vrijedna akcija, jedva bi bilo da imamo svaki dan slične akcije i na drugim mjestima, jer je gotovo sve zaraslo.
Saborsko i Saborčani definitivno gube bitku s naletom prirode, ne samo na nekada korištenim putevima i puteljcima već i na livadama i pašnjacima, a negdje čak i na okućnicama.

You have no rights to post comments