Planinarski put „Izvor voda" u dužini 13 kilometara kružno prolazi ovim mjestom u srcu Male Kapele na 600 metara nadmorske visine.
 
Saborsko, IKA - U subotu 25. kolovoza u Saborskom je upriličeno svečano otvaranje planinarskog puta „Izvor voda" koji kružno prolazi ovim mjestom u srcu Male Kapele na 600 metara nadmorske visine. Planinarski put započinje od župne crkve Sv. Ivana Nepomuka u Saborskom te se dalje nastavlja do grobljanske crkve Rođenja BDM i nastavlja kružno u dužini 13 km s povratkom do crkve. Na premijernom pohodu okupilo se stotinjak planinara iz zagrebačkih planinarskih društava Vrapče, Kapela, Matica, Željezničar i Zet, HPD Klek iz Ogulina, HPD Gromovača iz Otočca, kao i predstavnika Uprave šuma Ogulin, Šumarije Plaški i Saborsko i Ženske akcije Saborsko koje su uz Općinu pripomogle oko ugošćavanja gostiju.
Sve sudionike premijernog pohoda ovim putom na početku je blagoslovio kod spomenika poginulim braniteljima Saborskog župnik dr. fra Draženko Tomić. Upoznao je sudionike s poviješću župe koja danas ima 350 župljana, stalnim stradavanjima naroda tog kraja kao i rušenjem crkava. Nakon rata župna je crkva je podignuta u planinskom stilu. „Svaka hodnja ima i duhovni karakter a tijelo se kretanjem pročišćava, pa se uz tjelesne dobiti imaju i duhovni darovi", zaključio je fra Draženko te blagoslovio sve sudionike pohoda. Vrpcu je svečano presjekao načelnik općine Saborsko Marko Bićanić.  
Glavni inicijator i neposredni realizator planinarskog puta „Izvor vode" je Josip Anušić iz Plaškog, vjeroučitelj i angažirani vjernik laik Gospićko-senjske biskupije kao i veliki zaljubljenik u planinarstvo i vodič HPS-a. On je sve sudionike na početku upoznao s idejom i njenom realizacijom pri čemu su mu pomogli neki od mještana Saborskog kao i Saborčani iz Zagreba i Zlatara.
Početni dio puta identičan je s križnim putem koji su podigle obitelji Saborskog i koji se pruža od župne crkve na 611 metara nadmorske visine pa do vrha Alana iznad Saborskog na visini od 748 metara što je i najviša točka puta.

Komentari  

#1 Ivan 2018-08-27 12:19
Najviša kota ove staze je Alan 748 m, a najniža 480 m/nmv betonski most na rijeci Jesenici. Visinska razlika je 268 m, na kratkoj udaljenosti.

You have no rights to post comments