Pitanja koja se tiču isticanja zastave Republike Hrvatske uređuje Zakon o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te o zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske. Njime je propisano da se zastavom Republike Hrvatske predstavlja Republika Hrvatska i izražava joj se pripadnost, a zastava se rabi u skladu s odredbama tog Zakona na način kojim se ističe ugled i dostojanstvo Republike Hrvatske.

 

"Zakon zabranjuje javno isticanje dotrajale, neuredne, poderane ili na drugi način oštećene zastave Republike Hrvatske, a uporaba zastave Republike Hrvatske slobodna je u umjetničkom i glazbenom stvaralaštvu i odgojno-nastavne svrhe, pod uvjetom da se time ne vrijeđa ugled i dostojanstvo Republike Hrvatske."

Zabolilo je ovo i jednu Hrvaticu koja u dalekom svijetu prati stranice saborsko.net, koja mi je iz Amerike poslala kratko pismo slijedećeg sadržaja: "Cijenjeni gospodine Matovina, danas sam Vam poštom poslala ček na 100 dolara, Ako je moguće da se kupi nova hrvatska zastava za spomenik Saborčanskim žrtvama." 

Zastavu sam kupio i poslao na adresu Općine Saborsko, no ništa se nije promjenilo i dalje se vijori ova poderana!

Spomen obilježje masovne grobnice iz 1991. godine. Ovako poderana hrvatska zastava ovdje stoji već dva mjeseca, no nitko se u Saborskom ne osjeća dužan zamjeniti ju novom. 

25. kolovoza 2018, načelnik Općine Saborsko se prilikom otvorenja planinarske staze, s planinarima Ivanom Vukovićem i Josipom Anušićem, "klanja" žrtvama Domovinskog rata, a iznad glave mu se vijori poderana zastava. 

Nešto novo na pomolu između spomen obilježja i župne kuće...? Što je da je, tu mu mjesto nije!

Komentari  

#1 Ivan 2018-09-09 05:58
Ni jedna reakcija, ni jedan komentar na ovo...???
Nije ovo sramota samo Općine, ovo je sramota svih nas Saborčana ma gdje god bili. Sramotna je ova ignorancija i šutnja svih vas. Šute i članovi ovoga portala koji imaju mogućnost komentirati...!? Ako ne valja ovo što radim, napišite slobodno i istog trena sve gasim, gasim za vijeke vijekova, pa neka sve voda nosi.
Nepojmljivo mi je da ovo nikoga ne smeta, da nitko javno ne podiže glas, samo sam ja crna ovca koji ukazuje na nepravilnosti i tako na sebe navlačim prijezir i bijes onih koje prozivam ili dotaknem u svojim člancima.
Cijelo ljeto kroz Saborsko prolaze kolone turista iz cijeloga svijeta i vide ovu sramotu. Vjerojatno i fotografiraju. Prolaze ovuda sigurno i neki koji su 1991. na Saborsko izvršili agresiju.

Jadni li smo i kukavni!
#2 Ivan 2018-09-09 06:38
Drugo: na donjoj fotografiji vidimo pripremu za nekakve temelje. Neznam tko i što namjerava tu postavili ili napraviti, po meni tome tu nije mjesto, čak što više jer se nalazi između župne kuće i spomen obilježja žrtvama Domovinskog rata. Po meni je to devastacija tog prostora.
Ni o tome nitko nema nikakvo mišljenje niti komentar...!?
Umjesto da se već jednom, ovdje ili negdje drugdje, napravi spomenik s popisom (imenom i prezimenom) svih žrtava Domovinskog rata iz Saborskog, ti će se vjerojatno napraviti nekakva nastrešnica ili bajta....
Radi se kako kome padne na pamet, tako je bilo i s izborom projekta nove crkve koja se sada raspada, čini mi se da su isti odlučivali tada ali i danas.
Važno je da plaća sjeda na račun svakog mjeseca.
#3 Jure 2018-09-09 12:21
Ive,evo sad sam tek procitao naslov sa portala. Nije da ljudi ne zele pisati,ili da ti nemas potporu,nas saborcana,vec se ljudima,bar po mojoj predpostavki sve to gadi (opcina i rukovodatvo),svaka cast tebi i veliko hvala za sav svoj ulozeni trud,sve ove godine!! Da su ovi glavonje iz opcene bar 10% osvjesteni kao ti i vecina nas saborcana,koji nazalost ne zivimo u selu,to bi sve bilo sjajno,ali ovako moj Ive...zali boze!! Mozda je njima krivo sta doticna gospodja nije njima,osobno urucila cek?? Pa im je sad ispod casti,ili ih je sramota( sta sumnjam da je) jer je taj prizor vec vidio cijeli svijet! U Plaskom se ljepse i bolje vijori hrvatska zastava,nego li u Saborskom! Veliki gaf za opcinu i gospodu iz opcine,na tom mjestu treba da se vije stijeg od 5metara,ali ocito neki nemaju sluha za domoljublje i onime sta je sveto!!
#4 Ivan 2018-09-09 16:42
Ovo za Plaški si 100% u pravu tamo u ovih 23 godine od OLUJE nisam vidio ovakvo nešto.

You have no rights to post comments