Saborsko je dugo godina bilo numerirano od Dumenčića, kroz Selo preko Biljevine i Kuselja do Ravnog Luga s nešto više od 350 numera. Jednog dana se sastaše poglavari i odrediše da će Saborsko imati ulice. Dobro započeše; Borik, Tuk, Varoš, Brdine izostaviše Polje i onda izmisliše Centar (što je vrlo rijetko koristi za naziv ulica), a imali smo stare nazive; Kloštar, Sokat, Sertići, Grič, Grdići, Krizmanići. S kovaćićevom ulicom započinje Senj, a moglo je Kovačići, Galovići, Sertići, pa tek onda Senj i Conjari. prije Funtane su mogli biti Tomšići, a iza Panjići.  Smatram da je trebalo ulice imenovati po prezimenima, kako sam i napisao, da bi u budućnosti sačuvali spomen na njih kada mnogih više u Saborskom ne bude.

Komentari  

#1 ruzica 2018-10-26 20:12
Više nego dobra ideja......odnosno tako se je zvalo oduvijek.
L.P.
#2 Ivan 2018-10-26 20:34
Sad je gotovo, kao i puno toga! Ponovno mijenjanje naziva ulica ljudima bi dalo puno posla i stvorilo puno troška.To je tako kad se nešto napravi brzopleto i bez javne rasprave.
#3 Velebit 2018-10-27 08:18
Da nebi pretjerali, trebamo znati tko vlada sa Hrvatima i Hrvatskom mozemo slobodno reci zadnje stoljece, pa nije ni cudo sto se to radi i danas, Moguli li znati koje su skole zavrsili ovi vladari koji danas rade u Opcini , koliko imaju strucnih sprema, a mislim da je isto kao i prije dok sam bija tu, ,Po Babi i Stricu se dobivaju foteljice, i Fotelje kako u vladi tako i u Opcinam sve je isto Samo danas mozes slobodnije prigovorit nego prije eto to je mala razlika ,a sto vrijedi prigovoriti kad sve vjetar nosi ,Barem tako ja mislim ako nisam u pravu neka me urednik ispravi ako sam krivo sto napisa,Prije smo mi znali kazat , kad te neko pita kuda ides ili di si bija onda bi rekli bija sam u Galovicima ili Kovacicima ili Conjarima , i tako po redu.sve do Plitvica se brojilo po Prezimenima.
#4 Ivan 2018-10-27 08:33
U pravu si što se tiče slobode govora, malo je veća nego u Jugi. Ali što to vrijedi? Evo i ja koristim tu nazovi slobodu govora ali sve ode u vjetar jer one kojima je upućeno ne tangira. Oni su zaokupljeni onom starom "use,nase i podase"
#5 Ivan 2018-10-27 10:32
Ulica "CENTAR" ne postoji niti u jednoj našoj susjednoj Općini ili Gradu. Glavna ulica u Ogulinu je dobila ime po Bernardinu Frankopanu, u Slunju po Stjepanu Radiću, u Rakovici po Eugenu Kvaterniku, u Plaškom po 143. Domobranskoj pukovniji...

U rujnu ove godine sam bio na očitanju struje u Slunju, tamo imate ulica i odvojaka s doslovno 5-10 kuća i neka, zašto bi mijenjali svoje stare nazive koji se koriste stoljećima.
#6 Ivan 2018-10-27 10:48
Npr. naziv Kloštar ne uvrstiti je neoprostivi grijeh jer po tom nazivu možemo tumačiti povijest.
Što je i što znači riječ klaustar, kloštar ?
samostan, stalno prebivalište, svećenika, fratara, redovnika..
#7 Ivan 2018-10-29 17:59
Na ovoj fotografiji se vidi samo 1/4 sela, od Polja do Conjara. Zaista je bilo prekrasno.

You have no rights to post comments