– Malkočević (Malkočzade). Poznati i kao Malkoč, a kasnije i kao Dugalić. Porodica Malkoč spada u najstarije i najuglednije bosanske begovske porodice. Porodica ima turske korijene, tačnije bosanski Malkoči su ogranak porodice Malkočoglu (Malkoçoğlu), jedne od najpoznatijih osmansko turskih porodica. Rodonačelnik porodice Malkočoglu je Malkoč-beg (Malkoç Bey), jedan od osmanskih komadanata iz druge polovine XIV stoljeća. Malkočoglui su u periodu od XIV do XVI stoljeća bili jedni od predvodnika akindžija, specijalnih jednica osmanske vojske (poput danas britanskog RAF-a ili američkih Zelenih beretki). Prvobitno su služili na Balkanu, dajući svoj doprinos osmanskih osvajanjima balkanskih prostora, da bi kasnije, kako je njihov ugled rastao, bojevali i obavljali različite funkcije širom Carstva. Tako su članovi ove porodice uglavnom služili kao begovi, sandžak-begovi, begler-begovi (paše namjesnici), paše, muhafizi (komadanti tvrđava) isl.
 
(U Saborskom postoji zaselak Malkoči ispod brda Borik u kojem je od 18. stoljeća  pa sve do 70-tih  godina živjelo 10-tak obitelji, zajedno uz Dumenčiće i Šolaje. Danas u Saborskom ima 6 kuća u vlasništvu Malkoča u kojima trenutno žive samo 3-4 osobe. S obzirom na gornji tekst vjerojatno su naši Malkoči potekli od ovih, ali su očito u tadašnjim povijesnim okolnostima prešli na kršćanstvo.) I.M.
 
Malkoč-beg je imao sinove Mustafu-bega (?-1400) i Mehmed-bega (?-1385), koji su učestvovali sa ocem u boju na Kosovu (1389). Hamza-beg (?-1461), sandžakbeg Nikopolja, sin je Mustafe-bega, a Gazi Bali-beg, sandžakbeg smederevski i bosanski, sin Hamza-bega. Ali-beg, sandžakbeg Sofije, i Turali-beg, sandžakbeg Silistre, sinovi Bali-begovi, poginuli su u bici kod Čaldirana (1514). Ovo su samo neki od pripadnika glavne turske loze Malkoča. Porodica se i dalje širila tako da je prezime Malkoč danas u Turskoj jedno od najčešćih.
 
Malkoči su u prvim decenijama nakon Fetha dobio posjede u Dugama kod Prozora, pa su tada po imenu sela dobili nadimak Dugali-Malkoč, a kasnije odomaćenu verziju Dugalić. Rod Malkoča, tj. Dugalića, vremenom se razgranao u više porodica: Dautbegovići, Dervišbegovići, Čorbadžići, Hasanbegovići, Arslići i Mustajbegovići i dr. Najstariji poznati Malkoč je Kara Osman-beg, lički sandžakbeg (1552). Imao je sedam sinova. Jedan od njih je i Ibrahim-beg, koji je sagradio Baš džamiju u Donjem Vakufu 981. hidžretske godine (1573/74). Ibrahim-bega i njegovu džamiju spominje i Evlija. Najznačajniji predstavnik bos. porodice Malkoč je Javuz Ali-paša Malkoč Bošnjak, veliki vezir (1603-1604).
 
Danas prezime Dugalić nalazimo u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Visokom, Tešnju, Brčkom, Austriji i dr. Osobe sa prezimenom Malkoč danas žive u Bihaću, Bos. Krupi, Busovači, N. Travniku, Tuzli, Mostaru, SAD-u i dr. Prezime Malkočević postoji danas u Bihaću, Tuzli, Srebreniku, Zenici, Rijeci, Švedskoj i dr. Što se tiče brojnih potomaka ostalih pobočnih loza porodice Malkoč u Bosni, to zahtjeva iscrpnije istraživanje. (130)

Komentari  

#1 jure 2018-11-22 15:44
Ivane..hvala ti lijepa na ovom poučnom članku.Sada malo više znam o svom prezimenu.Lipi pozdrav tebi i tvojima a pozdrav i svim Saborčanima ma di bili od Malkoč -bega Jure.....
#2 Ivan 2018-11-22 17:41
Jure tražio sam i pronašao ovo, ne znam što ti misliš o tome. U tursko vrijeme nije bila rijetkost da su kršćani prelazili na islam. Vrlo malo ima primjera da su se Turci prekrštavali. Sada mi na pamet pada ličko prezime Hećimović koji su najprije bili katolici pa prešli na islam, a kad su turci otišli oni se opet vratili na kršćanstvo, ali im ostalo islamizirano prezime.
#3 Ivan 2018-11-22 18:27
Turci u Lici.
Pod Turcima se podrazumijevalo muslimansko stanovništvo koje se 1689. nije povuklo s osmanskim krajiškim snagama u Bosnu, nego je ostalo na starim ognjištima i – uvjetno rečeno – dobrovoljno konvertiralo u kršćanstvo, tj. katoličanstvo.
Ovdje treba odbaciti tendencioznu tvrdnju Vojina Dabića prema kojoj su pokršteni muslimani u Lici bili “zarobljenici” te su kao takvi “nasilno pokršteni”.
(DABIĆ 2000:129-130).
#4 Malkocevic 2018-12-08 21:11
Lijep pozdrav od Malkocevica iz Tuzle
#5 Aleksandra 2019-01-22 16:02
Poštovani,
Potičem iz porodice Dugalic iz okoline Kraljeva. Pročitala sam na internetu da su se doselili oko Studenice i Žiče iz Hercegovine još za vreme Stefana Nemanje. Interesuje me kakva je povezanost Dugalića koji su potekli od Malkoča i moje familije? Da li je u tom selu koje je pripalo Malkoč begu bilo još Dugalića kada je on tu došao? Hvala
#6 Ivan 2019-01-24 17:32
Ako su Vaši Dugalići postojali u vrijeme Stefana Nemanje (12.st.) onda to očito nema veze s ovim Dugalićima iz roda Malkoč koji se spominju u 15.st.
#7 dina 2019-04-10 16:04
i porodica Biščević je dio potomstva Malkočoglu odnosno Malkoč
#8 mladenka opsenica 2019-04-27 21:02
prekrasno je ovo napisano ne samo Saborsko nego cjelo to podrucje je zanimljivo i jedno od pitanja npr , Begovac tako dobro znamo znacenje rijeci Beg ,zatim Murati tamo kod jezera gdje su Vrcelji ,ovo je samo nagadjanje ali ali ocito je i tu bio neki beg moguce Murat ,znam da ovo je van price o porijeklu prezimena Malkoc ali za to cijelo podrucje veze se puno nepoznanica , imala sam crkvenu knjigu moga djeda u kojoj je pisalo tocno kako se naseljavao taj kraj i tu sam procitala da je Jesenica mjenjala strukturu stanovnistva od katolickog do pravoslovanog kroz vremenske periode ,nazalost knjiga je unistena u ratu ... usto dodajem da jako puno koristimo turcizma iako mozda to i neznamo ,hvala vam na clancima jako su zanimljivi

You have no rights to post comments