PONOVLJENI ČLANAK

Već nekoliko godina traje problem sa zrakom u vodovodnim cijevima u Biljevini koja se napaja vodom iz vodocrpilišta Kuselj. Naime prilikom gradnje vodovoda za Kuselj i Biljevinu predviđeno je, i tako izvedeno da su vodovodne cijevi za Kuselj i Biljevinu odvojene. Zapravo zamišljeno je da to budu dva funkcionalno različita sustava. Kuselj se napaja preko hidrofora pod tlakom od 5-6 bari kojeg puni potopna pumpa spuštena u bušotinu na dubinu od 15 m. Na istu dubinu je spuštena cijev za Biljevinu koja na svom završetku ima nepovratni ventil. Sustav za napajanje Biljevine trebao bi funkcionirati na principu podtlaka, tako da, kad se cijev za Biljevinu napuni vodom preko hidrofora zatvori ventil na cijevi za punjenje i sustav dalje funkcionira na principu podtlaka, neovisno o pumpi, što znači i uštedu struje. Tako je to išlo sve dok Komunalno poduzeće općine Saborsko na taj sustav nije priključilo pilanu na cijev koja napaja Biljevinu.

Pilana na Kuselju je trebala biti priključena na cijev koja je pod tlakom, a koja ide  iz hidrofora paralelno uz cijev za Biljevinu i manjeg je promjera, a napaja kuće Kovačića. Posebno je problem kad nestane struje ili se pokvari pumpa, voda koja je u cijevima prirodnim padom i dalje teče prema Biljevini, a istovremneo za sobom vuče zrak kroz "sve" slavine na Kuselju, jer su unazad godinu dana sustavi Kuselj i Biljevina opet povezani preko cijevi za punjenje sustava Biljevina. Tada je potrebno čak i do dva tjedna, zavisno koliko dugo nije bilo struje ili koliko je bilo potrebno da se nabavi i montira nova pumpa, da sav zrak iz sustava Biljevina iziđe kroz slavine potrošača.

Unatoč molbama prema Općini problem se i dalje ignorira i niječe, a na aparatima kao što su; bojleri, vodokotlići, perilice rublja i suđa, nastaju oštećenja, oštećenja nastaju također i na regulatorima pritiska u šahtama, a posebno je problem prilikom tuširanja kad vam kroz tuš naizmjeničo dolazi zrak i voda.

A tako je jednostavno riješiti ovaj problem, no kome se više požaliti...??? Ništa ne tražim osim da imamo kvalitetnu ospskrbu vodom, jer uredno plaćamo potrošeno, a neuredno nam se isporučuje!

Da sve ovo nije izmišljotina možete pogledati na videu ispod.

 

 

... i to naša Općina nije u stanju riješiti...!?

You have no rights to post comments