PONOVLJENI ČLANAK - četvrti put 2. rujna 2018.

Već nekoliko godina traje problem sa zrakom u vodovodnim cijevima u Biljevini koja se napaja vodom iz vodocrpilišta Kuselj. Naime prilikom gradnje vodovoda za Kuselj i Biljevinu predviđeno je, i tako izvedeno da su vodovodne cijevi za Kuselj i Biljevinu odvojene. Zapravo zamišljeno je da to budu dva funkcionalno različita sustava. Kuselj se napaja preko hidrofora pod tlakom od 5-6 bari kojeg puni potopna pumpa spuštena u bušotinu na dubinu od 15 m. Na istu dubinu je spuštena cijev za Biljevinu koja na svom završetku ima nepovratni ventil. Sustav za napajanje Biljevine trebao bi funkcionirati na principu podtlaka, tako da, kad se cijev za Biljevinu napuni vodom preko hidrofora zatvori ventil na cijevi za punjenje i sustav dalje funkcionira na principu podtlaka, neovisno o pumpi, što znači i uštedu struje. Tako je to išlo sve dok Komunalno poduzeće općine Saborsko na taj sustav nije priključilo pilanu na cijev koja napaja Biljevinu.

Pilana na Kuselju je trebala biti priključena na cijev koja je pod tlakom, a koja ide  iz hidrofora paralelno uz cijev za Biljevinu i manjeg je promjera, a napaja kuće Kovačića. Posebno je problem kad nestane struje ili se pokvari pumpa, voda koja je u cijevima prirodnim padom i dalje teče prema Biljevini, a istovremneo za sobom vuče zrak kroz "sve" slavine na Kuselju, jer su unazad godinu dana sustavi Kuselj i Biljevina opet povezani preko cijevi za punjenje sustava Biljevina. Tada je potrebno čak i do dva tjedna, zavisno koliko dugo nije bilo struje ili koliko je bilo potrebno da se nabavi i montira nova pumpa ili popravi neki kvar, da sav zrak iz sustava Biljevina iziđe kroz slavine potrošača.

Prije koju godinu ovaj problem je bilo vrlo lako riješiti, no danas je to puno teže zbog građevinskih aktivnosti na prostoru pilane...

Da sve ovo nije izmišljotina možete pogledati na videu ispod.

 

 

Cijev koja prolazi kroz pogon za proizvodnju šindre treba dublje ukopati u zemlju i da bude u jednom komadu, a ne u nastavcima kao sada. Prošli tjedan je prilikom radova ukrugu pilane došlo do oštećenja cijevi na dva mjesta. Prilikom saniranja kvara u cijevi je ušla velika količina zraka koja sada stvara probleme potrošačima u Biljevini. Na vodu od Kuselja do Biljevine nema niti jedan ozračni ventil. 

Vodu za pilanu spojiti na tanku cijev 

Komentari  

#1 Ivan 02-09-2018 09:24
I opet, po tko zna koji put, u Biljevini zrak u vodovodnim cijevima.

Ovo je neviđeni bezobrazluk, ovome treba konačno stati na kraj, na ovaj ili onaj način.

You have no rights to post comments