Poptuno je nejasno zašto se neka politička koalicija naziva po gradu druge zemlje. Vjerojatno postoji nekakvo objašnjenje međutim i dalje ostaje veliki upitnik zašto se, primjerice ne mogu rabiti hrvatski toponimi npr. "Plitvička kolalicija". No, to je manje važan dio priče, daleko je važnije da posljednjih dana s naslovnica medija iskače bivša ministrica Graditeljstva i prostornog uređenja, kao jedan od frontmena iste te koalicije. Kakve to veze ima s Plitvičkim jezerima? Ima, i te kakve. Naime ta je ista gospođa dok je obnašala tu važnu funkciju ministrice, vrlo olako dala zeleno svjetlo Prostornom planu područja posebnih obilježja NP Plitvička jezera 2014. godine.
Da ukratko ponovimo radi se o prostornom planu kojeg je u razdoblju od 2005. do 2014. izradilo trgovačko društvo Urbanistički institut Hrvatske d.o.o. Tim je dokumentom u gotovo svim naseljima na podučju NPa dopuštena nova gradnja, i to niti manje niti više, turističkih kapaciteta. Valja naglasiti da se po prvi puta od osnutka Nacionalnog parka dopustila novogradnja pod krinkom ruralnog razvoja. Tijekom tri javne rasprave niz stručnjaka i institucija, uključujući Javnu ustanovu upozorila je na štetnost Prostornog plana, međutim niti izraživač niti nositelj (Županijski ured za prostorno planiranje), a niti ministrica nisu niti trepnuli već su u potpunosti odbacili primjedbe i poslali prostorni plan u saborsku proceduru u travnje 2014.!
Posljedica je danas jasno vidljiva. Tekst:  Društvo za očuvanje Plitvičkih jezera
 
 
Mikseri, kamioni, šleperi, bageri i sve druge vrste građevinskih strojeva redovna su pojava na Plitvicama svakog ljeta, naročito nakon 2014. i donošenja novog Prostornog plana NP Plitvička jezera.
 
Plitvica selo iz zraka 1/4 od svega ukupno. Na fotografijama su apartmani Etno selo 7 objekata, Etno garden 7 objekata i ostali susjedni po dva ili tri... (Lipanj 2017.)
 
 
Gradilišta u Plitvica Selu 2017. vide se na sve strane, tik uz potok Plitvicu - gradnja apartmana "Vila sumrak", vlasnik je zamenik načelnika općine Plitvička jezera.
 
Gradilište turističkog naselja "Fenomen Plitvice" 2017. Investicija vrijedna 40 milijuna kuna.
 
U rujnu 2017. DORH pokreće istragu po čl.291. KZ RH – zloupotreba položaja i ovlasti, protiv Anke Mrak Taritaš, Mihaela Zmajlovića, Zorana Milanovića te šireg broja niže pozicionairanih, koji su 2014., izradili, dopustili i saborskom odlukom ozakonili Prostorni plan područja posebnih obilježja nacionalnog parka Plitvička jezera. Takav prostorni plan se u najmanju ruku može nazvati vrlo sumnjivim.
No kako vidimo ništa od toga! I.M.

Komentari  

#1 Matan 2019-02-03 16:30
Sada se rade Izmjene PP NP Plitvička jezera, sada kada je već sve izgrađeno po prostornom planu Anke Mrak Tariraš iz 2014...

You have no rights to post comments