Budućnost našeg najljepšeg nacionalnog parka Plitvičkih jezera je nažalost lako predvidiva. Ove godine se pripremaju dva vrlo važna dokumenta za budućnost NP Plitvička jezera, a to su: Plan upravljanja i Izmjene i dopune Prostornog plana. Nepopravljiva šteta je učinjena donošenjem Prostornog plana 2014 koji je omogućio apartmanizaciju samog srca Parka. Sve će ovo najavljeno, bojim se, ostati mrtvo slovo na papiru, a u praksi će biti učinjene samo kozmetičke promjene radi UNESCO-a. Masovni turizam će i dalje ostati  zla sudbina Parka, koji će ga na kraju i uništiti.

 

Bukova šuma - Poljanak 

Poljanak i panorama Plitvičkih jezera

Sastavci 

 

Kanjon Korane 

Ovo je novost na Plitvicama - kozmetika 

Velike kaskade 

 

Znakovi upozorenja, uvedeni prošle sezone nakon što su se učestalo počele događati nesreće. Pravi razlog nesrećama su prevelike gužve u špici sezone 

 

 

Nikakav plan neće spasiti Plitvice dok god se ne ograniči broj posjetitelja na prihvatljivu razinu i dok se ne maknu svi turističk objekti iz najužeg djela Parka. Plitvice bi trebale biti generator razvoja lokalnog područja, a ne pozamašan izvora prihoda povlaštenoj kasti i državi. Nade bi bilo kada bi država maknula svoje šape s ovog bisera i prepustila ga struci na upravljanje.

You have no rights to post comments