Dr. sc. Esther Gitman povjesničarka je koja se bavi istraživanjem holokausta u razdoblju Nezavisne Države Hrvatske, a Židovka je koja živi u Sjedinjenim Američkim Državama. U njezinom fokusu istraživanja je lik i djelo hrvatskog blaženika kardinala Alojzija Stepinca kojem zahvaljuje za svoj život.
 
Idući tjedan Gitman dolazi u Hrvatsku. Povodom 59. obljetnice smrti hrvatskog blaženika, u srijedu će predstaviti svoju knjigu “Alojzije Stepinac – Pillar of Human Rights” na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u 18 sati. Knjigu će predstaviti izv. prof. dr. sc. Mario Kevo, urednik knjige Višnja Starešina, politička analitičarka i publicistkinja i autorica.
 
Znanstveno istraživanje dr. sc. Esther Gitman o blaženom kardinalu Alojziju Stepincu počelo je iz osobnih razloga. Upravo je ona preživjela holokaust i to nakon bijega iz Sarajeva za vrijeme NDH kad je još bila malo dijete. Njezina obitelj potom je prebjegla u Izrael pa u Kanadu te su se 1972. preselili u SAD.
 
Židovsku povijest počela je istraživati 1999. godine kada je počela pisati doktorsku disertaciju pod nazivom „Spašavanje Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, 1941. – 1945“. Znanstvenim istraživanjem života kardinala Stepinca počela se baviti kad je počela istraživati svoje porijeklo te zapravo za svoj život zahvaljuje hrvatskom blaženiku.
 
Budući da se se njezini unuci zanimali za obiteljsko porijeklo upisala je doktorat u 60-oj godini života i krenula u potragu za istinom o svom životu.
 
Gitman je u svom znanstvenom radu otkrila veliku ulogu blaženog kardinala Alojzija Stepinca koji je još prije NDH sudjelovao u spašavanju Židova iz drugih europskih zemalja i to od 1939. godine. Prema njezinim riječima, mnogi su Židovi došli u našu zemlju izmučeni, gladni i siromašni, a kardinal Stepinac osigurao bi im pomoć putem Caritasa za vrijeme NDH. O tome je pisala u svojoj knjizi “Kad hrabrost prevlada. Spašavanje i preživljavanje Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 1941. – 1945.”.
 
Gostovala je već nekoliko puta u Hrvatskoj kako bi na znanstveni način govorila o liku i djelu hrvatskog blaženika. (hkm)

Komentari  

#1 Ivan 2019-02-10 14:57
Bobro nam došla gđo. Gitman!
#2 Ivan 2019-02-11 15:07
Stigla je Esther Gitman. Nikad nisam srela osobu s više energije, osobu koja je jače predana traženju istine i koja je posvećenija cilju kojeg si je zadala. Posljednjih desetak godina cilj kojeg si je kao i obično, Esther zadala sama, jest pokazati koliko je kardinal Alojzije Stepinac bio velik u svojim djelima prema prema svim ljudima u nevolji, prema svima koji su bili žrtve progona i koliko su optužbe na njegov račun lažne i bespredmetne konstrukcije.

U srijedu, u 18 sati u Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu, Ilica 242 promoviramo njezinu knjigu Alojzije Stepinac - Pillar of Human Rights.
Pozivam vas da dođete i da povedete svoje prijatelje. Esther to zaista zaslužuje.

Danas, nedjelja. U njezinom omiljenom restaurantu"Karlo" na Plešivici, kojeg vodi Stepinčeva daljnja rođakinja Marijana, prisjećale smo se koječega pa i naših razgovora u vrijeme snimanja mojeg dokumentarnog filma o kardinalu Stepincu, kojeg nam u određenom trenutku očito nije bilo dato li nije bilo dopušteno završiti... Ali sam sigurna da ćemo uskoro nastaviti i da će biti završen u pravom trenutku. Kao podsjetnik: nekoliko sličica s terase Estherinog stana u New Yorku i ispred katoličke gimnazije koja nosi ime kardinala Stepinca u White Plainsu, država New York, jedne od najboljih katoličkih gimnazija u SAD-u.

Višnja Starešina
#3 Ivan 2019-02-11 15:08
O tome kako je Esther Gitman 2001. prvi put susrela Alojzija Stepinca pisala sam u svojoj kolumni u Slobodnoj Dalmaciji. Zasad samo mali citat:

Slijedeći taj novi put, Esther je radosno napustila svoj elitni njujorški kvart pun celebrityja i privremeno preselila u poratni Zagreb u kojem tada nikog nije poznavala, spustila se iz svog elegantnog penthausa s pogledom na Strawberry Fields u podrum Hrvatskog državnog arhiva. Tu je, istražujući spašavanje Židova u NDH, u netaknutim, prašnjavim paketima dokumenata po prvi susrela ime zagrebačkog nadbiskupa - Alojzija Stepinca. I dok je razvrstavala dokumente, primijetila je da se njegovo ime stalno ponavlja. Hrpa dokumenata u kojima se nalazilo njegovo ime ubrzano je rasla u odnosu na sve druge pa je jednog dana upitala svog novog prijatelja povjesničara dr. Juru Krištu: "A tko je taj Stepinac?

Višnja Starešina
https://www.facebook.com/staresina.visnja/?__tn__=kC-R&eid=ARDfLnz_KVDg3Y4kNJZ32sZVMmrNamQCWsv8JIuiFasWuJsxv5iNjtu49k_lUBHdCENxCKkHpImj9pQlubK3LAJbpDagVxRtvvKy5hI&hc_ref=ARSUmta4VHldMw6y6Yj1Lj5NcQr6k2H3NN43SILs0xvWmLWqclQd4DDz-yAiY7SEX5c&fref=nf&__xts__[0]=68.ARC_G6BbPcuDpRYFAQDAYBJoLfGz1Uv6R_DOQO63kL8ufoGsMXdQIC57ENbDa6YeZizt4yE5wikSRawRUL87bmDlveDUll1A1fto-YIl9q6G9_WivSDqfiY2tIVT-hek9kWAKLKON3ncg7jYCYmzHFZGXqCibmiWW2q_43MFlCapDzOV3vm0KB78Ddx8tErspL06GE4BQ-1IF01K_0YqelbTMg

You have no rights to post comments