U subotu, 23. 3. 2019. povodom međunarodnog dana voda i dana planinarskog društva Plaške Glave održan je 7. planinarski pohod dolinom i planinom Plaškog. Na pohodu je sudjelovalo oko 250 planinara iz 25 društava iz cijele Hrvatske. Najbrojniji su bili planinari iz PD MIV iz Varaždina i PD Matica iz Zagreba.
 
Prekrasan dan i prekrasno društvo za šetnju. Nakon tradicionalno dobre dobrodošlice uz čašicu pića, smjesovnicu, sir i med, planinare su pozdravili načelnik općine Plaški Pero Damjanović, dopredsjednica HPS-a Jadranka Čoklica i Snježana Mikić ispred PD Matice. Zatim se planinarima obratio predsjednik PD Plaške Glave i glavni vodič pohoda Branko Šupica.
 
Na pohod se krenulo oko 10:30, busevima do sela Vera a onda put Gradine, Plaške glave i Vrška. Uživajući u prekrasnim vidicima i šumi, odmorili smo se sa pogledom na jezero Blata, ove godine u 'suhoj' verziji. Zbog premlo snijega i kiše ove zime, voda jezera nije izašla. Kroz polje je vijugala samo mala riječica ulijevajući se u omanje jezerce na sredini.
 
Nakon odmora krenulo je spuštanje prema jezeru Sinjac gdje smo planinare upoznali sa njegovim ljepotama i legendama. Jezero Sinjac sastoji se od tri manja jezerca/izvora. Prilikom speleoekspedicije DDISKF-a iz Zagreba 2016. godine Gigi Cassati zaronio je na 203 metra dubine i tako Sinjac svrstao među 15 najdubljih izvora na svijetu. Od Sinjca, neki su se planinari odlučili pješke vratiti do Plaškog, dok su drugi posjedali u autobuse i vratili se do doma kulture gdje ih je dočekao tradicionalno dobar planinarski grah. Druženje je potrajalo do nekih 17.00 sati kada je predsjednik PD PG podijelio dipome i zahvalnice predstavnicima planinarskih društava. Ovim se putem zahvaljujemo svima koji su jučer sa nama podijelili ovaj prekrasni dan. Posebno hvala predstavnicima HGSS-a iz Ogulina.

I na kraju ne smije izostati pohvala svim članovima PD Plaške Glave, koji su i opet napravili gigantski posao organizacije. Znajući da smo 'rasuti' po svijetu, zaista je velika stvar makar jednom godišnje spojiti snage i Hrvatskoj ponudi uživanje u našem prelijepom Plaškom.
 
 
 
Prije polaska

 

Uspon prema gradini 

 

 

Gradina - frankopanska obrambena kula  

  

 

 

  

 

 

 

 

Jezero 

 

 

Po povratku odmor i zabava (slike dolje) 

 

 

FOTO DOLJE: ŽELJKO HAJTOK 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari  

#1 Darko 2019-03-25 06:55
Ivane dali znaš kada će ove godine biti organizirana šetnja stazama oko Saborskog.
#2 Ivan 2019-03-25 17:28
Vidiš ovdje je planinare između ostalih dočekao i načelnik općine Plaški, a kod nas ne znam što planiraju i što snuju ...
#3 Josip 2019-04-04 18:30
Kad kažete "stazama oko Saborskog" valjda mislite na pohod koji je prošle godine bio prvi puta po putu IZVOR VODA? Ovih dana bit će precizniji dogovor, ali mislim da će se nastaviti sa zadnjom subotom u kolovozu.

You have no rights to post comments