Za mjesec dana će se navršiti 30  godina od paklenog finala velikosrpske agresije na Saborsko 12. studenoga 1991. godine, kada je cijelo jedno selo od 350 domaćinstava sravnjeno sa zemljom pri čemu su smrtno stradale 52 osobe, 16 ih je poginulo kao branitelji, a ostali su ubijeni kao civili. Ne tri godine nego trideset godina, tri desetljeća je prošlo od tada, a da se po pitanju naših hrabrih branitelja koji su braneći Saborsko dali svoje živote za današnju slobodu, nije učinilo ništa. Nije se učinilo ništa, osim što se nalaze na zajedničkom popisu na mramornoj ploči kod masovne grobnice u Popovom šancu, na kojoj se ne zna tko je branitelj, a tko civil. Doduše postoje 3 + 1 spomen obilježja na mjestima pogibije branitelja, koji su u očajnom stanju osim onoga na ulazu u Saborsko i onoga u Boriku kojeg su podigle i održavaju obitelji poginulih Ante, Darka i Ivice Dumenčića i Jose Štrka. To je činjenica, to je gola istina koju neki ne žele prihvatiti iz samo njima znanih razloga. Kad god se založim za istinu, za naše heroje, upućuju mi poruke u smislu; Kako se usuđuješ ...?, da ih ne citiram doslovno jer nebi bilo primjereno. Kako se usuđujem iznositi činjenice?  Usuđujem se zato što mi je stalo do naših heroja,  što me ljuti nepravda. Usuđujem se zato što sam slobodan jer nisam ničiji poltron i što nisam nikome ništa dužan.

Nerazumljiva mi je šutnja suboraca jer su s poginulima bili rame uz rame, mogli su i oni poginuti, mogle su i njihove obitelji ostati bez njih. Zašto se ne upitaju kako je obiteljima poginulih? Jači igrači među braniteljima to ne žele jer su oni svoja prava (zaslužena ili nezaslužena) ostvarili i briga ih za sve druge, a najmanje za poginule.

 

Sad ili nikad...! Sada je prilika i za lokalnu vlast i za braniteljske udruge da se na 30. godišnjicu iskupe za sve ove godine zanemarivanja najboljih među nama.

Znam, opet će biti prigodna emisija na Radio Ogulinu uz prigodnog gosta, autentičnog svjedoka događaja, koji će kao i obično govoriti o golgoti Saborčana koji su bili tri mjeseca u neprijateljskom okruženju itd. Govorit će i političari pred spomenikom s figom u džepu i zbog osobne promocije, pred običnim pukom koji će doći iskreno se pokloniti žrtvama rata. Održat će se sv. misa u crkvi za poginule i pobijene, najvrijednije u cijeloj ceremoniji. Domijenak će kao i obično biti u školi koja je već odavno trebala nositi ime jednih od dvojice braće Dumenčić ili Matovina koji su poginuli u obrani Saborskog. Ne samo škola njihova imena trebaju nositi i trg(ovi) i ulice u Saborskom, a ne nose ..., bojim se da i neće.

A ako se ništa ne učini onda će to za vijeke ostati velika mrlja na savjesti preživjelih branitelja i svih Saborčana.

Volio bih da se varam, no živi bili pa vidjeli.

 

Oronulo spomen obilježje poginulima na Kuselju 2. studenog. 1991.

Poginuli branitelji Saborskog (1991.-1995.)

      Krizmanić Marko
(6.8.1959. – 2.11.1991)

         Kovačić Ante
(15.2.1960. – 2.11.1991)

       Matovina Joso
(1.1.1963. – 2.11.1991)

        Matovina Petar
(25.6.1964. – 2.11.1991)

        Čorak Milan
(8.4.1961. – 2.11.1991)

 

       Dumenčić Ivica
(13.8.1972. – 12.11.1991)

 

      Dumenčić Darko
(9.3.1970. – 12.11.1991)

 

       Dumenčić Ante
(13.10.1962.–12.11.1991)

       Špehar Mate
(29.5.1960. – 12.11.1991)

 

        Sertić Nikola
(15.10.1940.–12.10.1991)

         Matovina Ivica
(20.2.1969. – 6.9.1991)

         Šebalj Marko
    (22.7.1970. – 6.9.1991)

   Matovina Stipe
  (21.9.1968. – 6.9.1991)

Sertić Slavko
(15.2.1942. – 12.11.1991)

   Galović Mate
 (29.7.1963. – 13.9.1993)

 Matovina Joso - Beli
 (21.5.1968. – 5.9.1995)

Ovo su najbolji od nas, ovo su naši heroji!

Ove će se godine navršiti 30 godina otkako su poginuli u obrani Saborskog i tako dali najviše od sebe,  dali su svoje živote, a još ni danas nemaju dostojan spomenik u Saborskom.

Tko si uzima za pravo da ih svodi na puke statističke brojke?

     

Komentari  

#1 Kapela 2021-10-11 05:33
Potpunom je u prevu urednik portala , a samo je pitanje zasto se cekalo 30 godina da se stvarno napravi dostojavstveno za nase Saborcanske i Hrvatske Heroje koji su svoje zivote dali za ovakove vladare i slobodu da se olako sve zaboravlja ,, Hvala uredniku portala sto uvjek opominje vladare u Opcini ali izgleda da moraju slusati pojedince koji sjede medju njima a znamo ih vrlo dobro Dali oti vladari imaju i malo sazaljenja za nase Branitelje koji su pravi temelji heroji, su polozili naj vrijednije sto su imali, a to su zivoti. Neka je vjecna slava i hvala nasim zrtvam kao i svima po nasoj zemlji Hrvatskoj , a mislim da sve to pada na gluhe Usi ili ih zatvore da necuju svoj narod , Znaci zatvaraju svoje Usi i Oci samo da ide se dalje ,njima je dobro i imaju visoke place i briga ih za nase pokojnike a posebno Branitelje , Dali postoji udruga Branitelja u Saborskom ,pa mislim da su oni naj odgovornije za sav nemar za svoje suborce Branitelje i sve zrtve sto su polozili svoje zivote .. Nazalos da smo takova jadna nacija koji svoje zrtve brzo zaboravljaju , docim u drugim zemljam se traze zrtve po drugim zemljam di si ginuli sa saveznicima i kosti im se donose u drzavu i sahranjuju uz naj vece pocasti , Nasi Branitelji su samo branili nasu Hrvatsku od agresora , a sve nam ,,ponavljam ostavise oni vladari iz devedesetih koji su pisali zakone a sada njihovi sljedbenici ga sprovode a nista necedu izmjeniti na istinu Boga i pravde. Nemamo mi Hrvatsku drzavu, imamo samo sveto ime Hrvatska a sve je kao i proslost unazad 75 godina. Bpog te cuo urednice Ive za sve sto gluhima pokusavas probiti Usi na koje dobro cuju samo se prave gluhi.
#2 Ivan 2021-10-11 05:43
I narod nažalost šuti na sve ovo pa je onima koji odlučuju lako raditi kako im je volja. Neznam što radi općinsko vijeće koje je izabrano da predstavlja narod, di je domokratska procedura, rasprava, razgovor, odluka većine...?
#3 Kapela 2021-10-11 07:39
Ha ,, Sto radi Opcinsko vjece , Pa uziva kao svi oni u Opcini i slusaju svoga zapovjednika iz jedne stranke a zna se cija je to stranka i tko je otaj zapovjednik a uz njega je i predsjednik Opcine i to sada narod prolupa i oto malo sto je ostalo to se izgubilo u ludilu opcinara,
#4 Ivan 2021-10-12 10:27
Ponašamo se kao da smo mi bili agresori, sve se nešto sustežemo, oćemo-nećemo, "ne talasaj" kako kaže naš prvi općinar itd.
MA NIŠ OD TOGA...!
Jugoslavija je još živa u mentalnom sklopu dobrog djela našeg naroda, jer se niti nakon svega nismo uspjeli opametiti.
#5 Ivan 2021-10-12 17:43
U susjednom Plaškom je u Socijalističkoj Hrvatskoj u SFRJ bilo najmanje 10-tak ulica koja su nosila imena narodnih heroja iz Drugoga svjetskog rata, najveći broj su bili domicilni Srbi. Neka su, imali su vlast i mogli su, a najvažnije je što su to htjeli.

Nasuprot njima mi svoje pravo nismo iskoristili, nemamo niti jednog heroja, niti jedne ulice ili trga koji bi nosio ime poginulog branitelja.

Nitko nam nije kriv, a najmanje Srbi.

Krivi su naši živi heroji koji sve to koče, svjesno ili nesvjesno - neznam.
Pa dobro... ajmo onda nešto imenovati po živim herojima. Bolje išta nego ništa!
Evo meni pada na pamet jedna ideja, da po uzoru na Bandićeve fontane u Zagrebu našu Funtanu nazovemo Hodakova funtana., trg ispred općinske zgrade "isto po uzoru na Zagreb", Markov trg, školu po HDZ-u,a jednu ulicu po Eri s onoga svijeta, i zaposlite još nekoliko HDZ-ovaca ...
#6 Ivan 2021-10-13 15:43
Stanje je, ne samo kod nas u jednom malom selu, već i u cijeloj hrvatskoj politici, bolesno! Dijagnoza je politička korupcija i pohlepništvo. Malo je onih koji će smjelo ukazati na devijacije u našem društvu, najviše je onih koji šute podređujući interes cijelog naroda svojim kratkoročnim interesima.
#7 Kapela 2021-10-14 03:37
Kad smo kod vladara i stranaka , Pa mislim da sam i prije napisa da smo prevareni bas po otom HDZ odma devedesetih , Oni su svi teski sljedbenici Yu propale drzave samo su zadrzali brastvo i jedinstvo sa svima pa i sa agresorima, Nisu imali kuda devedesetih posto ih je Milosevic stjerao kao miseve u rupe ,pa su morali nesto napraviti da bi se izvukli Dakle lazi mazi svoj narod a samo drugacije pisi zakone Samo da se dobiju domoljubi u Hrvatskoj i svijetu za sebe onda su izmisljali na koji nacin treba preveslati taj narod zedan preko rijeke , i eto svi smo povjerovali Yu Generalu Franceku i njegovim udbaskim vladarima da ce mo imati pravu Hrvatsku ta zelja za samostalnost nas je sve prevarila vladajuca struktura jos nam skinuse povjesni Grb star je blizu tisucu godina i zabranise da se nesmi pokazat Eto to su radili i 1947 kada su nam skinuli Bana Jelacica i sasjekli i utamnicili u jedan podrum u Zagrebu Sada su ga vratili i zakrpali ali su nam skinuli povjesni Grb sto je jos teze za nasu povjest, jednoga naroda i nacije, Mi nista nismo dobili sa ovim agresorskim ratom na Hrvatsku samo smo izgubili generaciju mladih zivota domoljuba uz njih i mnoge neduzne stare i napacene , zrtve. Eto nas ponovo u istom mracnom tunelu kao i 1945,e. nema promjene a mozda jos i gore sto stavise sveto ime Hrvatska da se abolirani agresori i izdaice sakrivaju iza otog svetog imena kojega oni ne vole ali vole kako oni kazu ustaske Kune , i udoban zivot .Slaba smo i naivna nacija koja ce ponovo trpiti polak stoljeca a mozda i duze , da bi se nesto promjenilo , Ja necu dozivit, promjene ,, Bogu Hvala.
#8 Ivan 2021-10-14 05:00
Tuđman će u hrvatskoj povijesti biti zabilježen kao prvi Hrvat koji je uspio stvoriti samostalnu Hrvatsku koju je priznao cijeli svijet i koja se održala do sada već 30 godina. Mislim da njegovo domoljublje ne treba dovoditi u pitanje bez obzira što je bio "ju oficir".
Budućnost Hrvatske ovisi o narodu, Tuđman je stvorio okvir hrvatske države, a narod joj treba dati hrvatski sadržaj, a ne tuđinski (slušanje cajki, ko nas bre zavadi itd.), nadam se jednom u budućnosti kada sa scene odu ovi s jugo-komunističkim mentalnim sklopom.
#9 Kapela 2021-10-14 23:11
Pa eto .Narod ne stvara drzavu i zakone ,nego vladari , .Nije bilo drugog izbora nego se suprostaviti Milosevicu pa je okupija sve oko sebe svoje istomisljenike , pa je napravija ovo sto je ostalo i danas da nas gnjavi , a mogao je puno bolje da je bilo prave dobre volje Slovenija je napravila onako kako je vlada znala berz manjina i tudjinaca a mi smo jedina drzava mozda u svijetu di postoje drzavljani zvani manjina , Sto bi reka Putin drzavnik i vladar Rusije, U Rusiji se govori samo Ruski , U Rusiji zive samo Rusi a kome to ne odgovara neka se odma iseli i na vrijeme. Tako se uredjuje drzava, a ne da se dodvara onima stoljetnim agresorima, i djeli na vase i nase u jednoj drzavi. i daje da su rodjeni u drzavi neke manjine . Nebi dalje o tome a svako ima pravo na svoje misljenje, Dokaz je da se trebalo useliti barem milijun Hrvatskih iseljenika biznismena i ulagati u Hrvatsku da se razvija i zaposle Hrvatski radnici Ne nije se to dozvolilo ta ista birokracija.
#10 Ivan 2021-10-15 04:26
Narod bira vlast pa samim tim i stvara zakone posredno preko "svojih" predstavnika. Naš narod je odgovoran za sve što se događa u Hrvatskoj, kao i u slučaju naših poginulih branitelja koji niti nakon 30 godina od pogibije nemaju dostojan spomenik niti sve ono drugo o čemu trubim već godinama.
Mnogima je dobro i ne zanima ih ništa osim njihove udobne pozicije.

U ne malom broju našeg naroda još uvijek živi duh Jugoslavije što nas drži zakovanima ma mjestu, ne cijenimo svoje, nismo se još osvjestili da imamo svoju državu i da se trebamo drugačije ponašati, domaćinski, a ne rasipnički...!

You have no rights to post comments