.
Mala Gospa ili blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije svečanije se slavi u istoimenoj drevnoj crkvi u Saborskom. Procesija s Gospinim kipom je krenula iz župne crkve točno u 18 sati nakon zajedničke molitve i nastavila molitvom krunice i marijanskim pučkim pjesmama do crkve Rođenja BDM. Svečano misno slavlje predvodio je vlč. Stanko Smiljanić, župni vikar iz Ogulina, u koncelebraciji sa župnikom vlč. Brunom Lovakovićem. Vjernici su u cijelosti ispunili crkvu, a nekoliko vjernika je ostalo i vani. Pjevanje su predvodile žene iz župnog zbora, a svojim glasovima pratili su svi nazočni.
Narod je pobožno i pozorno pratio svetu misu, a s posebnim zanimanjem i današnjeg propovjednika i njegovu riječ koju je pripravio za vjernike ove župe. Istaknuo je Marijinu važnost i "veličinu" u povijesti spasenja i životu Isusa Krista kojega je rodila i podigla: Njeno "neka mi bude po riječi tvojoj" nije joj donijelo neki komfor i blagodati, gledano svjetovnim očima, rađa Isusa u nikakvim uvjetima i tuđem gradu, izgubila ga u Jeruzalemu, a i u Kani Galilejskoj se morala malo i "svađati".
Sve je to život i ono što on nosi, ali nikako nije bilo za očekivati, i ni u snu možda nije mogla zamisliti, da će biti sa svojim sinom u njegovom smrtnom času. Nažalost, mnogi među Saborčanima doživjeli su slično iskustvo tijekom Domovinskog rata kada su do njih dolazile vijesti o smrti sinova, mladića branitelja, roditelja, rođaka."
Ovaj spomenik kulture nulte kategorije iiz 1726.g, zbog skromnih dimenzija neki će nazvati kapelicom ili crkvicom, međutim svojevremeno je imala status župne crkve i bila je posvećena sv. Ivanu Nepomuku skoro 150 god., kada je malo niže, na glavnom cestovnom pravcu napravljena veća župna crkva prenešen je i titular sv. Ivan Nepomuk, a ova manja crkva koje okružuje staro groblje biva posvećena Rođenju BDM.

 Tekst i foto: Josip Anušić

Može biti slika sljedećeg: 9 ljudi i tekst "Josoon"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari  

#1 Ivan 2023-09-09 09:36
2026. će biti 300 godina od gradnje crkvice Rođenja BDM, nadam se da će ta obljetnica biti posebno obilježena.

You have no rights to post comments