U Senju u središnjem djelu Saborskog na skrovitom mjestu, 200 m od glavne ceste, nalazi se grobnica trojice nevinih civila koje su na pravdi Boga bez suda i suđenja nakon završetka Drugog svjetskog rata 1945. g. strijeljali partizani (vlasti FNRJ). Njihova imena su: Kovačić (Nikola) Ivan, rođ. 1929. godine, Matovina (Dane) Tome, rođ. 1908. godine, Matovina (Dane) Ivan, rođ. 1926. godine.  Ivan Kovačić je tada bio 16-ogodišnjak, još dijete, plakao je kad su ih vodili na strijeljanje. Po komandi partizanskih bezdušnika (vlasti FNRJ) strijeljanje je morala gledati i njegova majka Ane. Strijeljali su ih pod lažnom optužbom da su surađivali s Ustašama - Križarima.

Pokopani su na mjestu na kojem su ubijeni i nikada nisu premješteni na mjesno groblje. Prošle godine im je rodbina podigla ovaj spomenik. Ako je neka utjeha rodbini, njihove kosti barem počivaju na rodnoj grudi, a za nekoliko stotina žrtava rata i poraća se ne zna ništa.

Ukupan broj žrtava Drugog svijetskog rata i poraća za Saborsko, na 2.500 stanovnika, je 470 (180 nestalih na "Križnom putu", 160 ubijenih izvan borbe, 100 poginulih u borbi i umrlih od ratnih posljedica, ostalo su nesretni slučajevi, nestali i nepoznato...) . Žrtve rata i poraća - Saborsko

Na današnji dan je prigoda sjetiti se ovdje ubijenih i svih ostalih žrtava kroz Hrvatsku povijest. Neka im je laka ova hrvatska zemlja. Ubijenima i nestalima neka Bog udjeli vječni mir.

Grobnica se nalazi u ovoj dragi iza Sabljakove kuće

 

 

http://www.maxportal.hr/premium-sadrzaj/americki-film-o-bleiburgu-kako-mesic-i-josipovic-pravdaju-partizanske-zlocine/

Dodaj komentar

Security code
Osvježi