Danas na blagdan Svih Svetih u Saborskom je održana sv. misa u staroj crkvi (crkvici iz 1726.g.). Narod je obilazio grobove kitio ih cvijećem i palio svijeće za duše pokojnika; svojih roditelja, baka i djedova, braće i sestara... Vrijeme je danas bilo idealno, sunčano i ne previše toplo, čak što više prije mise je bilo i svježe, uostalom jutro je osvanulo s -3*C. Oko podne (u 12:30) je bilo 13.8*C.

Zašto nosimo cvijeće na grobove svojih najmilijih i zašto palimo svijeće? Između ostalog, cvijeće simbolizira prolaznost. Ono vene i suši se. Slično i svijeće simboliziraju tu prolaznost. One izgaraju i troše se. A groblje je prikladno za takvu simboliku, ali ne toliko zbog onih koji u grobovima leže, već zbog onih koji groblja posjećuju.Ti nas simboli trebaju upozoriti na prolaznost našeg života, potaknuti nas na misao da će i nama jednog dana doći smrtni čas. A onda će se postaviti pitanje: "Kako si živio svoj život? Jesi li se istrošio u dobroti, jesi li izgorio ljubeći druge, jesi li se sasušio u pomoći bližnjima?

"Naravno, većini je danas cvijeće samo ukrasni element kojeg nose na groblja kako bi grobovi izgledali ljepše (jer što će ljudi reći ukoliko je groblje zapušteno, bez cvijeća?).

Za one koji vjeruju u čistilište, posjet groblju je i prilika za molitvu za svoje pokojne. Tada čin stavljanja cvijeća i svijeća na grob može biti izvanjski znak unutarnjeg čina ljubavi prema onima koji leže u grobovima. Time se može pokazati da ih ljubimo, da mislimo na njih, da želimo njihovo spasenje.


Kasno sam te uzljubio, ljepoto tako stara i tako nova, kasno sam te uzljubio! (sv. Augustin) 

 

 

 

 

 

 

prilikom fra Draženkove propovijedi mnogo je oko zasuzilo

 ... suza i u maminom oku 

naša grobljanska kapelica (stara crkva) je bila pretjesna za sviju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentar

Security code
Osvježi