Na današnji dan 2. studenoga navršava se točno 32 godine od pogibije petorice branitelja Saborskog Braneći Saborsko svoje živote su dali: Marko Krizmanić, braća Joso i Petar Matovina, Milan Čorak i Ante Kovačić. Prva čertvorica su stradala od rakete neprijateljskog zrakoplova na cesti usred Kuselja, a peti Ante Kovačić je teško ranjen iskrvario u rovu stotinjak metara dalje.

Žalosna je činjenica da u Saborskom za kojeg su dali svoje mlade živote niti danas 32 godine nakon tog tragičnog događaja nemaju  spomenik dostojan njihove žrtve. Najviše i najkorektnije je za naše branitelje napravila Udruga žena ŽAS - Spomen sobu u školi

Thompson i Miroslav Škoro - Reci brate moj

Jučer na groblju

Danas na Kuselju. Ovo je sve što je Saborsko učinilo za naše heroje, moglo se i bolje...!

Danas na Kuselju

Mjesto gdje su na današnji dan poginula petorica naših branitelja

Na svom Fb profilu 2016. godine Ivan Vuković piše: 25. obljetnica. Da se zna, jer malo tko, osim domaćih, zna.
Na današnji, Dušni dan, poginula su petorica branitelja Saborskog, a 13 ih je ranjeno, od čega najmanje 11 teško. Prvu crtu obrane Saborskog na Kuselju, području nacionalnog parka, napala su 3 aviona MIG 21, tenkovi i topništvo. Unatoč velikim žrtvama, napad je odbijen, a helikopteri JNA izvlačili su svoje poginule i ranjene borce. Agresorske snage, bježeći s tenkovima, obarale su trupce praveći barikade. Ove pogibije i ranjavanja dodatno su oslabile obranu Saborskog, u čije redove Ratne jedinice su se uključili svi za oružje sposobni muškarci.

Tih dana Novi list piše: "Malo junačko selo upisuje se velikim slovima u hrvatsku povijest. Uz Vukovar i Dubrovnik postalo je simbolom nadčovječnog otpora. (...) Dobri poznavaoci prilika i uvjeta ratovanja neprestano se iščuđuju kako Saborsko odolijeva ogromnoj neprijateljskoj snazi. Po mnogima je to veće čudo od Vukovara i Dubrovnika jer su snage branitelja daleko slabije, a mogućnosti neprijatelja ogromne. Saborsko se nalazi u neposrednoj blizini ogromnog centra moći Pete armijske oblasti. Snage neprijatelja na tom području još su ojačane. (...) Dok su Vukovar i Dubrovnik gradovi (...) Saborsko je malo selo koje se samo zahvaljujući neviđenoj hrabrosti njegovih stanovnika svrstalo uz bok ovih gradova – heroja.“

2. Studeni će ostati zapamćen kao početak pada Saborskog i velike tragedije naših branitelja. Tog dana je u prijepodnevnim satima uslijedio napad sa zemlje i iz zraka na obrambene položaje naših branitelja na Kuselju, kojom prilikom su poginula petorica naših branitelja, a više ih je ranjeno. Nakon davanja prve pomoći ranjenicima u Saborskom dr. Josip Zorko ih je uz pomoć pripadnice saniteta Marice Mace Matovina i mještana spremio za transport prema Slunju. 

Od Saborskog do Rakovice pješice su ih šumskim putevima nosili suborci da ih neprijatelj ne primjeti. U mjestu Oštarski Stanovi kod Rakovice dočekalo ih je vozilo hitne pomoći.Teško ranjeni branitelji Saborskog doveženi su u ranim jutarnjim satima 3. studenog u Dom zdravlja Slunj. Nakon medicinske obrade u Slunju, vozilima Doma zdravlja Slunj, preveženi u bolnicu u Bihać raznim lokalnim i šumskim putevima.

Prijam u bihaćku bolnicu dogovarala je Kata Sertić s dr. Šantićem, koja je tada kao viša medicinska sestra radila u bolnici u Sarajevu. (Na fotografijama su ranjenici Robert Matovina, Stipe Matovina i Slavko Čorak, u ovom napadu je teško ranjen i Ive Grdić - Ćomin)

 

 

 

Komentari  

#1 Ivan 2023-11-03 12:59
Poznata je ona: „Navik on živi, ki zgine pošteno”,
a ja bih u istom stilu ali nešto drugačije: - NAVIK ZGINE, KI ŽIVI POŠTENO -

You have no rights to post comments