Prvi Kovačići u Saborskom su: Toma (1776/1833.), Josip (1797/1846.) i Toma rođ. 1790. datum smrti nije upisan. Kovačić je sedmo (7.) najčešće prezime u Hrvatskoj. Broj pojavljivanja u populaciji Hrvatske je 11.171 Prezime Kovačić je, isto kao i Kovačević i Kovač, izvedeno od zanimanja kovač, a pojavljuje se u 16. stoljeću. Danas su u Saborskom stalno nastanjene samo dvije obitelji Kovačića.

Martin Kovačić (slika lijevo)

(Podatke prikupila Sue OReilly, tablicu s engleskog prevela Silvija Matovina, tehnička podrška Mario Matovina.)

http://www.saborsko.net/doc/Saborsko_Kovacic.xls

Kovačića je 10.546 u Hrvatskoj. Većim su dijelom iz Zagreba, a po nekim izvorima iz Like te Podravine. U posljednjih sto godina, najviše se Kovačića rodilo u Čelini kraj Omiša. U tom selu su se gotovo svi stanovnici prezivali Kovačić, a danas se oko četiri tisuće obitelji u Hrvatskoj preziva tako.

Kovačići u Hrvatskoj uglavnom su Hrvati, većim dijelom iz Zagreba, a prema nekim izvorima iz Like, Podra vine (Đurđevac) i sjeveroistočne Bosne. Vrlo rijet ko su i Srbi. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Zagrebu i Splitu. U Čelini u Gradu Omišu gotovo svaki stanovnik prezivao se Kovačić.

Za antroponimiju ličkih Kranjaca ponajprije je karakteristično neoubičajeno mnogo prezimena nastalih prema zanimanjima (Klobučar, Kolar, Kovač, Kovačić,

 

You have no rights to post comments