Državni zavod za statistiku objavio je procjenu stanovništva Republike Hrvatske na datum 31. prosinca 2017. godine. Podaci koji slijede, u stvarnosti su dakle i još gori jer egzodus Hrvata nastavio se i u 2018. godini, a, jednako tako, u brojke odseljenih nisu uračunati oni, a ima ih dosta, koji nisu odjavili prebivalište nego na rad u inozemstvo odlaze privremeno – često i s kontinuiranim odlascima i tek povremenim povratkom u domovinu.
 
Ako krenemo s Karlovačkom županijom, treba odmah reći da sve općine i gradovi gube stanovništvo, a najtragičnija je situacija u Saborskom, ujedno i jedna od najgorih u cijeloj Hrvatskoj, koja je prema procjeni DZS-a od 2011. godine izgubilo nevjerojatnih 30% stanovništva, odnosno brojka je sa 632 pala na 442 stanovnika. U općenito katastrofalnim podacima izdvajaju se i Cetingrad sa 28% te Krnjak sa 27% stanovnika manje, dok Ribnik i Vojnić imaju oko 19% stanovnika manje nego prije samo šest godina! I velika većina drugih općina ima više od 10% stanovnika manje nego 2011. godine. Nešto je bolja situacija u Draganiću koji je izgubio malo više od 3% stanovništva.
 
Kada su u pitanju gradovi naše županije, Karlovac i Ogulin izgubili su nešto više od 6% stanovništva, Karlovac 6,2 pa je sada po procjeni DZS-a na 51.864 stanovnika, a Ogulin 6,7% pa je na 12.993 stanovnika. Ozalj je izgubio oko 8,5% stanovnika i sada ih ima 6.244, a Slunj čak 16% i ima 4.261 stanovnika. Malo bolje, iako i dalje u debelom minusu, stoji Duga Resa koja je u proteklih šest godina izgubila oko 4,5% stanovnika i sada je na brojci od 10.673.
 
Najgore u “gradovima herojima”, pozitivnih iznimki malo
 
Pregledali smo i situaciju u većim hrvatskim gradovima. Treba odmah reći kako je pozitivnih izuzetno malo – porast stanovništva u ovom razdoblju bilježe samo Zagreb, Dubrovnik i Čakovec, dok je Zadar otprilike zadržao broj stanovnika, odnosno ima neznatan porast od 0.18%. Dakako, ima i općina, pogotovo na jadranskoj obali, koje bilježe porast stanovništva, no tablice nažalost nisu interaktivne, odnosno ne mogu se slagati po određenim kriterijima pa bi bio pretežak posao poredati ih po postocima koje smo izračunavali sami.
 
Svi ostali su u gubitku, a simbolično, daleko najtragičnija situacija je u gradovima “herojima na jedan dan”, inače posve zaboravljenima, Kninu koji je izgubio čak 23% i Vukovaru koji je izgubio 17% stanovnika. Među uvjetno rečeno većim gradovima koji su izgubili više od 10% stanovnika su i Petrinja (13,5%) i Nova Gradiška (11%). Požega i Sisak izgubili su oko 9% stanovništva, Slavonski Brod oko 8%, a poprilično iznenađenje je Rijeka koja je izgubila čak 7,36% stanovnika, ujedno i najviše u čistim brojkama – 9.467. Osijek je izgubio oko 4,5, a Split oko 4% stanovnika.
 
Sve to, podsjećamo, bez onih koji su odselili tijekom 2018. godine.
 

Komentari  

#1 Velebit 11-11-2018 02:45
Samo na ovoj sliki ima ih dosta koji nisu vise medju zivimja,, Dakle Saborsko izumire jako brzo a to je znak da nece vis e biti stanovnika u Saborskom, nego samo Medvjedi i zivotinje koje ce naseliti u prazne kuce dok ih ne sruse. jako veliki egzodus je naseg Saborskog koje je nekada brojilo preko 4 tisuce stanovnika a samo djaka u skolam je bilo preko 500, islo se prije podne i poslije podne u skolu , A ovaj egzodos Hrvatskog naroda a posebno naseg Saborskog je planski zapocet jos odma 1945, da nas rasele da nas manje ima, ili da nas nestane na ovim prostorima ,Eto njihov plan se ispunjava ,
#2 Ivan 11-11-2018 06:21
Sutra se sjećamo tragedije iz 1991. kada je Saborsko vojnički palo, kada je okupirano i spaljeno. Nakon pada uspjelo se podići na noge ali nikada nije "prohodalo" Od povratka 1995., pa sve do današnjeg dana Saborsko pada i propada...
Za ovakvo stanje su krivi pojedinci i grupe koji su ispred Saborskog stavili svoje osobne interese, a za Saborsko nisu učinili ništa!
#3 Velebit 11-11-2018 07:00
Ivan ,,Slazem se sa tvojim komentarom , a moramo reci da smo poslije raspada Austrougarske odma stavljeni pod srbski opanak bas zaslugom domacih sluga i izdaica a to nas prati jos i dan danas, Nista se nije izmjenilo ni promjenilo samo jedne izdaice krepivaju a njihova kopilad ih naslijedi saslugom Kazem Hrvatskog naroda i glasaca, Stalno visimo nad provalijom jos od 1916, pa I danas, Zato su nas nepodobne ponovo odbacili kao i 1945, samo da lakse vladaju sa ostatkom Hrvatskog naroda koji trpi i suti., iznimka pojedinci a to je jako malo.
#4 Ivan 11-11-2018 07:19
Kroz stogodišnju povijest odnosa sa imperijalističkom Srbijom uvijek smo imali samo pojedince i manje grupe Hrvata koji su se istinski zalagali za Hrvatsku i koji su uglavnom tragično završavali prokazani upravo od "Hrvata" koji su bili skloni "bratstvu i jedinstvu"

You have no rights to post comments