Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac je rekao kako Hrvatska postaje čimbenik nestabilnosti na prostoru bivše Jugoslavije jer se u njoj promovira nesnošljivost prema drugim narodima i pokušava rehabilitirati ustaštvo, u čemu, kako tvrdi, važnu ulogu imaju pojedini pripadnici Katoličke crkve, neke političke stranke i braniteljske udruge, u intervjuu za portal Radiosarajevo.ba objavljen u subotu.
.
Pupovac, čija je Samostalna demokratska srpska stranka član vladajuće koalicije u Hrvatskoj, je ustvrdio kako stanje glede međuetničke tolerancije u Hrvatskoj nije dobro.
.
“U pogledu stanja mira, sigurnosti, poštivanja Ustava i zakona, te poštivanja međunarodnih ugovora, koje je Republika Hrvatska potpisala, poštivanja povelja međunarodnih organizacija čija je članica, od UN-a, NATO-a, Vijeća Evrope i Evropske unije, situacija u Hrvatskoj nije dobra”, rekao je.
.
Po njegovim riječima stanje u RH je lošije od 2014., a posljednji incidenti samo su kulminacija odnosa prema drugima narodima.
.
“Dolaskom Andreja Plenkovića na vlast to je bilo zaustavljeno, ali se onda, nakon kratkog vremena, ponovo obnovilo i sada iznova kulminira, tako da u proteklih dva ili tri mjeseca imamo povećan broj vrlo ozbiljnih, ne incidenata, nego vrlo ozbiljnih nasilnih radnji, prema ljudima, njihovoj imovini, njihovoj etničkoj pripadnosti“, rekao je Pupovac.
.
On tvrdi da je to ono što “Hrvatsku izdvaja iz ostataka prostora bivše Jugoslavije, gdje slika, istina, nije najljepša, ali Hrvatska u tom pogledu preuzima vrlo neslavnu zastavu”.
Po njegovim riječima nesnošljivost i nasilje prema drugim narodima povezana je s pokušajem rehabilitacije ustaštva.
.
“One su tijesno povezane s povijesnim revizionizmom koji se u Hrvatskoj ogleda u tome da se pokušava rehabilitirati ustaški pokret i ustanoviti ga u novom europskom kontekstu, u novoj europskoj Hrvatskoj. U tome značajnu ulogu imaju pojedini članovi episkopata lokalne Katoličke crkve i klera općenito, imaju pojedine veteranske organizacije, pojedine političke stranke i nevladine organizacije koje su nastale uz tijesnu povezanost s episkopatom lokalne Katoličke crkve i nacionalne Katoličke crkve i političkih stranaka koje su s njima povezane kao njihovo političko krilo”, ustvrdio je čelnik vladajućeg SDSS-a.
.
“Ta vrsta povijesnog revizionizma u kojemu se u europskom kontekstu želi rehabilitirati ustaštvo, a optužiti sve druge: Jugoslaviju, socijalistički poredak, komunistički pokret, druge narode na prostoru bivše Jugoslavije, to jeste Srbe i ostale, to je nešto što je matrica po kojoj se to odvija u Republici Hrvatskoj. I to doprinosi tome da Hrvatska postaje faktor nestabilnosti na prostorima bivše Jugoslavije. Da Hrvatska postaje faktor produbljivanja nepovjerenja na prostorima bivše Jugoslavije i da predstavlja svojevrsnu crnu ovcu ionako ne baš svijetlom stanju međuetničkih odnosa na prostorima bivše Jugoslavije”, istaknuo je Pupovac.
Pupovac je u intervjuu nastavio ono što je govorio na konferenciji za tisak u petak kada je povezao sadašnju Republiku Hrvatsku i NDH rekavši kako ne bi želio da “ova zemlja doživi isto iskustvo koje je doživio jedan pokušaj u 20. stoljeću da se stvori hrvatska država, a koji je kolabirao i doživio sramotan kraj jer je bio temeljen na mržnji i nasilju prema Srbima”.
.
“Kako sada stvari idu, kako se dobar dio ljudi u ovoj državi, uključujući i one koji sjede s nama u Saboru, odnosi prema toj mogućnosti, ta mogućnost nije nerealna”, istaknuo je Pupovac.
.
On je u intervjuu za Radiosarajevo.ba rekao kako je aktualna predsjednička kampanja dodatno je pogoršala situaciju, te pokazuje trendove u kojem smjeru ide ova zemlja. On tvrdi da se većina kandidata natječe tko će se više dodvoriti političkoj filozofiji rehabilitacije ustaškog pokreta. Čelnik SDSS-a ističe kako zbog Hrvatska gubi povjerenje u međunarodnoj zajednici zbog zagovaranja mračnih ideja, te da bi trebalo preko institucija poput UN-a NATO-a, Vijeća Europe, EU i drugim adresama kako bi se utjecalo na dio ‘političkog života episkopata lokalne Katoličke crkve’.
.
Nevjerojatno da netko izjavljuje ovakve vrlo opasne gadosti na račun cijelog naroda zbog jednog događaja za kojeg bih ja trebao vjerovati da je stvaran, da nije insceniran, a dogodio se u kafiću čiji je vlasnik osoba koja je bila velikosrpski batinaš u kninskom zatvoru za vrijeme okupacije i etničkog čišćenja Hrvatske!? Upravo sam namjeravao prenijeti tekst g Mario Vrban O'Sullivan u kojem otvoreno pozdravlja Borisa Petka, vlasnika kafića, i pita sjeća li se kada ga je tukao i pjevao četničke pjesme. Post je upravo uklonjen tako da nisam stigao prenijeti tekst.
Jedino kome odgovaraju ovakvi "incidenti" jest Pupavac koji unaprijed ima scenarij i tekstove za medije kojima opetovano širi mržnju i opasno kleveće cijeli narod, a da pri tome nikada niti u jednom trenutku, niti jednom rječju nije nedvosmisleno i jasno osudio velikospski pohod i etničko čišćenje velikog dijela Hrvatske, niti je ikada osudio članove svoje stranke koji su u tom istom pohodu sudjelovali. Ti pohodi nisu bili imaginarni, izdvojeni ili inscenirani događaji već su se uistinu dogodili planski i sustavno. Uistinu je poklano na tisuće hrvata jer su srbi zaključili kako ne mogu živjeti zajedno s hrvatima. Uistinu je tzv. RSK ostala bez gotovo ijednog hrvata. Uistinu su se dogodili Ovčara, Lovas, Dalj, Baćin Škbrnja (https://hr.wikipedia.org/…/Popis_masovnih_zločina_nad_Hrvat…). Uistinu za te zločine nikada nitko nije odgovarao. Pa pitam se tko kolektivno i planski ima genocidne namjere i opetovano već desetljećima sije netrpeljivost. I da ponovimo, uistinu Pupavac nikada nije izrazio kajanje za te iste zločine već kao član vlade (u sjeni) strateški koristi priliku iste relativizirati, obezvijediti njihovu težinu i sprati krivnju na način da je kolektivno prebaci na hrvatski narod čija je "kolektivna genocidnost i netrpeljivost uzrokom događaja 90tih". 
.
Ovdje moram biti posve jasan da je bilo kakav oblik huliganstva i nasilja potpuno neprihvatvljiv. Na žalost, nasilničkog ponašanja je bilo i biti će diljem svijeta. Zato postoji policija, sudstvo koji primjereno kažnjavaju počinitelje. Ali isto je tako potpuno neprihvatljivo da jedan političar iznosi ovakve paušalne i vrlo opasne ocjene koje su se počele ticati svih nas.

Komentari  

#1 MARIJAN 2019-08-29 15:22
Otvorite stranicu u kojoj tražite da se krivično goni druga M. Pupovac
#2 Ivan 2019-08-29 18:56
Malo mi tu možemo Marijane, osim objaviti na ovaj način i eventualno prokomentirati.

You have no rights to post comments