Julijanski je Božić, a vidim u kalendaru SPC-a da se od 6 blagdana posvećenih sv. Jovanu Preteči, 1 zove Ivanjdan, a 1 Jovanjdan. Nastavit ću priču o imenu Ivan (od grč. Ἰωάννης, a to od hebr. Yôḥānnān).
Preplitanjem Slavena i Romana, stoljećima su u Hrvata zabilježene brojne inačice imena Ivan romanskog (vlaškog) porijekla: Žan, Zane, Zvane, Žvan, Žanko, Jankul, Jankula, Žovan, Juve, Žuve, Juvan itd., a u Dubrovniku Dživo, Dživulin, Dživoje, Đivan, Žano, Džovo, Džuho. Od tih inačica je nastalo 48 hrv. prezimena. Spomenuo sam i čakav. inačicu Jovan, a u Hrvatskoj ima više Jovanovića nego Ivanovića kojih pak ima mnogo više u Srbiji nego u RH. Ime Ivan javlja se u Hrvata u 11. st. U sjev. kajk. krajevima je uglavnom preslojilo inačice Janoš, Januš, Jan, Janko, Jankec, Hanž, Hanžek, Janž. Anž i Janko zabilježeni su znatno južnije među plemićima. Hrv. ban iz 14. st. je Anž Frankapan po kojem se zove škola u ličkom Kosinju, a često se spominje pod imenom Ivan V.
Planina Ivanščica (Ivančica, Ivonjčica) u srednjem vijeku se zvala Očura, a sadašnje ime dobila je, kao i grad Ivanec, po ivanovcima. Za razliku od Stjepane koja nije preslojila Šteficu, u kajk. krajevima Ivana je uglavnom preslojila Janicu, no zadnjih godina više curica dobiva ime Jana nego Ivana. Šćepan nije samo ime ili nadimak crnogorskih i hercegovačkih pravoslavaca, već i Hrvata jekavaca na jugu Dalmacije i JI Hercegovine. Ondje je do zadnjeg rata hrvatsko selo Šćepan Krst, kojeg su domaći Hrvati tako zvali stoljećima, a zadnjih godina se često navodi i kao Stjepan Križ, kao da je riječ o nekom selu u Turopolju. To me podsjeća na hrv. obitelj Medved koja je u Napoleonovo doba iselila iz ogulinskog kraja u Vojvodinu i ondje promijenila prezime u Medvjed kako bi istakli da nisu Srbi, čime su si možda napravili medvjeđu uslugu.
Svim julijancima koji slave želim sretan Božić, mir Božji, Χριστός se rodi!
Značenje imena IVAN dolazi od latinskog Iohannes od grčki Iochannes < heb. Yohanan, skraćeno od Yehohanan – Bog je milostiv. Od Yo skraćenica od Yahveh – Bog i hanan – milostiv je.

You have no rights to post comments