saborsko.net, urednik Ivan Matovina, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Biografija urednika

Ivan Matovina je rođen 2. veljače 1963. u Saborskom.. Osnovnu školu je pohađao u Saborskom (1970. - 1078.) Pripremni stupanj srednje škole (dvije godine, tzv. Šuvarova reforma školstva) je pohađao u Plaškom (1978. - 1980.). Srednjoškolsko obrazovanje nastavlja u Zagrebu u Tehničkoj školi "8. svibnja" u Selskoj 83 (1980.- 1982.) gdje je stekao kvalifikaciju Pogonskog električara. U srpnju 1983. se zaposlio u Industrogradnji u Zagrebu, Savska 66 kao elektroinstalater. Prvo radno mjesto mu je bilo gradilište Industrogradnje u Grabovnici kod Čazme, kao električara na održavanju.

U travnju 1984. godine odlazi u JNA na odsluženje vojnog roka u Travnik, gdje prolazi tromjesečnu obuku za Tehničara za agregate, akumulatore i specijalne izvore električne energije. Iz Travnika dobiva prekomandu u Sarajevo u kasarnu "Gavrilo Princip-Seljo" na Vratniku. Nakon 10 dana boravka i pripreme u Sarajevu odlazi na Radio relejnu stanicu veze "Neron" na brdo Ljubić kod Prnjavora, BIH gdje ostaje do kraja vojnog roka tj. do lipnja 1985. Za vrijeme služenja vojnog roka ističe se kao primjeren vojnik pa mu za nagradu nude prijem u članstvo Saveza komunista, što odbija uz obrazloženje da je vjernik i da ne želi sjediti na dvije stolice. Nadređeni su obrazloženje prihvatili nevoljko, ali bez prigovora.

Nakon odsluženja vojnog roka u JNA od 15 mjeseci uz mjesec dana skraćenja vraća se na posao u Industrogradnju u Zagreb. 1986.  iz Industrogranje Zagreb prelazi u građevinsko poduzeće Izgradnja Ogulin.

2. srpnja 1988. u Saborskom sklapa brak s Danicom Sertić iz Sertić Poljane, a u kolovozu iste godine se ponovno vraća u Zagreb u Industrogradnju. U Zagrebu živi kao podstanar gdje mu se rađaju djeca Silvija i Mario. Tijekom boravka u Zagrebu mjenja više lokacija stanovanja. Do povratka u Saborsko 2003. seli se 10 puta. Sudionik je domovinskog rata. Poziv za mobilizaciju od Ureda za obranu je dobio 31. srpnja 1995.  u Zagrebu - Črnomerec. Sudjeluje u oslobađanju okupiranih hrvatskih područja  u sklopu vojno redarstvene operacije "Oluja" u sastavu 150. brigade HV-a na potezu Lički Osik - Vrebac - Pavlovac - Mogorić - Gornja Ploča - Medak. Demobiliziran je 14. kolovoza 1995. godine.

U listopadu 1995. zapošljava se u HEP-u, pogon Ogulin kao elektromonter - majstor, te od 1995. do 2010. radi u Pogonskoj  ispostavi Plaški, a nakon ukidanja PI Plaški radi u Pogonu Ogulin. Od 1996. - 2003., dok traje obnova Saborskog, s obitelji živi u Plaškom, a 2003. se vraća svome domu u Saborsko gdje i sada živi.

2000. - 2007. godine sudjeluje u lokalnu politici, tj. kao nestranački vijećnik na listi HDZ-a. 2007. godine u polovici drugog mandata podnosi ostavku zbog neslaganja s politikom načelnika Luke Hodaka.

U veljači 2009. godine s grupom istomišljenika (tridesetoricom iz Saborskog, te po jednim iz Jesenice i Begovca) obnavlja Općinsku organizaciju HSS-a, te postaje njenim predsjednikom. Na lokalnim izborima u svibnju 2009. godine s HSS-om nadmoćno pobjeđuje dugogodišnjeg HDZ-ovog načelnika Luku Hodaka i njegov općinski HDZ. Za načelnicu biva izabrana Đurđica Špehar, za zamjenika Zvonko Conjar, a za predsjenika Općinskog Vijeća Ivan Matovina. Od ukupno devet članova Općinskog Vijeća HSS ima šest vijećnika. Četverogodišnji mandat načelnice Đurđice Špehar i HSS-a od 2009. - 2013. je obilježen stalnim podmetanjima, opstrukcijama i smicalicama od strane poraženih.

2013. godine HSS, HDZ i HSU sklapaju predizbornu koaliciju za predstojeće izbore. Na lokalnim izborima u svibnju biva izabran za zamjenika načelnika Općine Saborsko, ali već nakon dvije godine honorarnog obnašanja te funkcije, nezadovoljan odnosom načelnika Marka Bićanića prema njemu kao zamjeniku i koalicijskom partneru podnosi neopozivu ostavku.

Od 2003. do 2018. godine aktivni je član Župnog pastoralnog vijeća župe sv. Ivana Nepomuka Saborsko.

2008. godine uz pomoć Josipa Anušića i Maria Matovine otvara web stranicu saborsko.net koju koristi kao zavičajnu prezentaciju i informativni portal za Saborčane diljem Hrvatske i svijeta.

Mario Matovina

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

copyright "©"

Na temelju Zakona o autorskim pravima i srodnim pravima (ZASP), portal saborsko.net je nositelj materijalnih autorskih prava nad sadržajem u najširem smislu (tekstovi, fotografije, audio - video snimke). Zabranjeno je bilo kakvo kopiranje, prepisivanje, umnožavanje i bilo kakvo širenje u komercijalne svrhe bez našeg pismenog dopuštenja .

Po zakonu (ZASP, članci 48., 49., 51.) iznimno je dopušteno korištenje odn. reproduciranje autorskog djela na temelju prava javnosti na informaciju, u obrazovne svrhe te za ilustraciju, suočavanje i upućivanje u obliku citata ali je uz to obavezno navesti izvor i autorstvo djela. Prema članku 50. ZASP dozvoljeno je i korištenje ili reproduciranje autorskog djela u ograničenom broju za privatnu, nekomercijalnu upotrebu.

You have no rights to post comments