U Saborskom su nakon Oluje u jesen 1995. otkrivene dvije masovne grobnice "Popov šanac" i "Borik". Iz "Popovog šanca" je ekshumirano 15 osoba, a iz masovne grobnice "Borik" 3 osobe,  ukupno 18 osoba iako na spomen obilježju piše netočan broj 22.

Republika Hrvatska je u Saborskom kao i sve masovne grobnice diljem Hrvatske obilježila tipskim spomenikom kipara Slavomira Drinkovića kao na slici gore. Fotografija je snimljena prilikom obilježavanja pada Saborskog 12. studenog 2017. godine.

Prvi ovakav spomenik postavljen je 29. prosinca 1998. na Ovčari s porukom autora akademskog kipara Slavomira Drinkovića. Skulptura predstavlja raspuklinu u obliku križa s likom golubice bez glave što simbolizira prazninu, patnju i žrtvu hrvatskog naroda tijekom Domovinskog rata te je prepoznatljiv znak svih masovnih grobnica u Hrvatskoj. Što se tiče kriterija po kojemu određena lokacija dobiva spomen-obilježje, ono se postavlja na ono mjesto gdje se pronađe masovna grobnica.
Ako se dvije ili više grobnica nalaze u neposrednoj blizini, tada jedno spomen-obilježje obilježava masovne grobnice u spomen na sve žrtve. Danas se na području Republike Hrvatske nalaze 65 spomen-obilježja žrtava Domovinskog rata. Ukupno je otkriveno 148 masovnih grobnica, najviše u Vukovarsko-srijemskoj županiji,

 

Masovna grobnica Popov šanac

You have no rights to post comments