Dejan Lovren 2018.jpgIvan Vuković Nije dugo trebalo da se u božićno vrijeme naruši hrvatsko zajedništvo nakon uspjeha Vatrenih. U moru kritika upućenih prema glazbenom ukusu Vatrenih, izdvojio bih riječi V. Pokos (upućene Lovrenu i ne znam još kome). To bi bilo nebitno da nije činjenica da je ona samo javno rekla ono što mnogi Hrvati misle. I kaže ona: "Mi, Hrvati iz Hrvatske nemamo komplekse “velikoghrvatstva” (...) Mi, Hrvati iz Hrvatske smo civilizirani ljudi (...) Hvala za sportske uspjehe ali to Vam ne daje pravo da sirite ustasluk i fasizam! Ukoliko Vam to ne odgovara, uvijek se mozete vratiti u Vasu domovinu BiH."
Osim Dalića, još deset naših brončanih Vatrenih iz Katra vuče porijeklo iz BIH, tako da nije jasno kome se zapravo sve obraća. Ok, jasno je da se po njoj i istomišljenicima Lovren treba vratiti tamo odakle je došao, di god to bilo. On je ipak bio izbjeglica iz Bosne, kao i članovi stručnog stožera Ćorluka i Mandžukić. Dalić također nije dobrodošao u Hrvatsku jer promovira zajedništvo, domoljublje i vjeru, a i nije Hrvat, nego Bosanac iz Livna pa ne može biti Hrvat ako je Bosanac.
.
Treba li se u BIH vratiti i Petković kojemu su djed i obje bake Hercegovci? Trebaju li se vratiti i Kovačić i Sučić kojima su roditelji kao izbjeglice napustili Bosnu? Zamislite, Kovačić na dva dočeka zaredom pjeva Thompsonovu "Pukni puško". Zasluženo je osvojio srebro i broncu i na svom dočeku ima pravo pjevati što god hoće ako nije zabranjeno, jer uostalom o ukusima se ne raspravlja. Jednako tako mogao je pjevati bilo koju cajku. Kad bolje razmislim, "Pukni puško" pomalo i zvuči kao cajka.
Što ćemo sad s Brozovićem? On je po svim kriterijima Vlatkinog brojanja krvnih zrnaca, Hrvat iz Hrvatske, a isto se usudio pjevati Tonsonove pjesme, zamislite, u svom vlastitom kafiću na svojoj vlastitoj proslavi. Koja nije bila bezalkoholna.
.
Što s Modrićem kojem su u ratu ubili djeda i srušili mu kuću u Zatonu Obrovačkom? Njegova glazbena želja na prošlom dočeku bila je još jedna kriminalna pjesma: "Geni kameni". Hrvati ne smiju ni spominjati gene, pogotovo ne kamene, jer je sve to asocijacija na nacizam. Isti oni koji tu pjesmu smatraju fašističkom i rasističkom, 1990ih su javno pisali i govorili, a i danas u pogrdnom smislu spomenu, da dinarski Hrvati iz Hercegovine i Zagore imaju (iz profila) kockaste glave. Kockasta glava, kockasti dres. To valjda ide skupa. Kao i domoljublje i fašizam. Kao i antifašizam i mjerenje oblika lubanje unutar hrvatskih populacija.
Modrić nema veze s BIH pa je možda i dobrodošao u Hrvatsku unatoč glazbenom ukusu, ali se kalio u mostarskom Zrinjskom, gdje igra i brat Josipa Juranovića. Još je bio i pod Zdravkom Mamićem, što mu je još veći krimen, bez obzira na zasluge.
Kakav glazbeni ukus možemo uopće očekivat od ekipe čijih najmanje 19 od 26 igrača plus izbornik, potječu bilo iz BIH, bilo iz Dalmacije, a ostatak su uglavnom Slavonci. Jesu li oni krivi što su skoro svi iz ratom pogođenih krajeva, odrasli uz domoljubne pjesme.
.
A i ranije ista priča. Iz BIH i Dalmacije potječe najmanje 15 od 23 srebrna 2018. i najmanje 14 od 22 brončana 1998., a ostalo uglavnom Slavonci. Ajme, skoro svi fašisti, rasisti i kockoglavi. Svi došli s kamenjara. Nitko od njih ne zna izgovorit h kako treba, svi kažu da su Rvati i da igraju za Rvacku. Pola njih odraslo uz gusle i ojkanje, uz oružje kao obavezni dio narodne nošnje i uz bake tetovirane kao djevojčice. Trebaju svi nazad otkud su došli.
.
Ćiro nazad u Bosnu. Isto ne možeš biti Hrvat ako si Bosanac. I Šuker je za medije rekao da je Bosanac, iz Livna. Također nazad u Livno, kao i Niko Kovač i brat Robert također. Braća Mamić, rođeni i odrasli u Hrvatskoj, su to već učinila i vratila se doma u zemlju u kojoj nikad prije toga nisu živjeli. Dok su bili dobri, bili su nevini Hrvati iz Hrvatske, a sada su osuđeni Bosanci iz Međugorja, premda Zdravko Mamić, poput svakog tipičnog Hrvata iz Hrvatske, još nije siguran je li Hercegovina u Bosni ili je zasebna.
.
Modrić nazad na Velebit čuvat ovce od vukova. Nema veze što ti je iza kuće još minirano, drugi put kada se 2026. vratiš sa zlatom, nemoj pjevati "Zovi, samo zovi". Hrvatska treba biti mjesto samo za Vlatku Pokos i ostale civilizirane Hrvate iz Hrvatske.
Samo antifašizam.

You have no rights to post comments