Državne ceste u Karlovačkoj županiji održavat će tvrtka iz Slavonskog Broda! Sad su katastrofalno zapuštene i zarasle, hoće li se to promijeniti?

Taj posao obavit će za 10 milijuna eura manje od procijenjene vrijednosti ponude, za 6 milijuna eura manje od druge ponude te za čak 100 milijuna kuna manje koliko su za održavanje državnih cesta odradile Ceste Karlovac sa zajednicom gospodarskih subjekata u prethodnom sporazumu

Tvrtka Poduzeće za ceste d.o.o. iz Slavonskog Broda u narednih četiri godine bit će zadužena za redovno održavanje i zaštitu državnih cesta na području Karlovačke županije, potvrdile su to Hrvatske ceste d.o.o. na upit KAportala.


Riječ je o tvrtki koja je dio grupacije PZC osnovane 1961. godine u Slavonskom Brodu. Osnovna djelatnost im je građenje cestovne infrastrukture, redovno, izvanredno i zimsko održavanje ceste, održavanje signalizacije.  

Kako navode na svojoj stranici, pokrivaju više od 1.660 km cesta, sve državne, županijske i lokalne ceste, kao i Grad Slavonski Brod u Brodsko-posavskoj županiji, sve državne ceste u Požeško-slavonskoj županiji i dio državnih i županijskih cesta u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Dvije tvrtke jedne grupacije

Ova grupacija na raspisan postupak javne nabave za redovno održavanje državnih cesta na području Karlovačke, Zagrebačke, Sisačko - moslavačke, Koprivničko - križevačke županije i grada Zagreba od 26. rujna 2022. izišla je s dvije svoje tvrtke.

Uz već spomenutu Poduzeće za ceste d.o.o. koja je dobila ugovor, tu je i PZC Brod d.o.o. koja se natjecala sa zajednicom gospodarskih subjekata, koju čine i Ceste Karlovac d.d., Županijske ceste Zagrebačke Županije, Ceste Sisak d.o.o. te PZC Varaždin d.d.

Procijenjena vrijednost javne nabave bila je 478.630.000,00 kuna (bez PDV-a), ponuda prvog ponuditelja odnosno zajednice gospodarskih subjekata bila je 59.782.539,06 eura bez PDV-a. Kao ekonomski najjeftinija ponuda u iznosu od 53.785.550,40 eura bez PDV-a, prošla je ona tvrtke Poduzeće za ceste d.o.o. iz Slavonskog Broda.

Na odluku o odabiru, 28. travnja ove godine izjavljena je žalba žalitelja Ceste Karlovac d.d., ista je odbačena rješenjem Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave 23. svibnja ove godine.


Opravdana zabrinutost županice?

Ovim sporazumu grupacija PZC d.o.o. iz Slavonskog Broda brinut će za redovno održavanje državnih cesta gotovo za cijelo područje kontinentalne Hrvatske.  

Onaj dio posla na kojem je prethodne četiri godine radilo pet tvrtki, i to Ceste Karlovac, Županijske ceste Zagrebačke županije, Ceste Sisak d.o.o., PZC Varaždin d.d., za redovno održavanje državnih cesta na području Karlovačke, Zagrebačke, Sisačko - moslavačke, Krapinsko - zagorske županije i grada Zagreba sada je povjereno samo jednoj.

Poduzeće za ceste d.o.o. Slavonski Brod taj posao će obaviti za 10 milijuna eura manje od procijenjene vrijednosti ponude Hrvatskih cesta d.d., za 6 milijuna eura manje od ponude zajednice gospodarskih subjekata te za čak 100 milijuna kuna manje koliko su za održavanje državnih cesta odradile Ceste Karlovac sa zajednicom gospodarskih subjekata u prethodnom sporazumu.

Ponovimo da je na zadnjoj sjednici Županijske skupštine raspletom situacije u Hrvatskim cestama odnosno odabirom tvrtke koja je dobila posao održavanja državnih cesta zabrinuta i županica Martina Furdek Hajdin.

- Pitanje je da li ćemo mi s obzirom na nižu cijenu imati i degradaciju kvalitete usluge održavanja državnih cesta s činjenicom da se nalazimo u srcu Hrvatske, da imamo puno kilometara državnih cesta i da tim cestama prolazi mnogi tranzitno i one se uistinu eksploatiraju, poručila je tada županica te dodala kako će pratiti stanje i postupati u koliko novoodabrani izvođač neće raditi na razini koja je to bila ranije.

Poduzetnička obitelj

Inače, PCZ grupacija u vlasništvu je brata saborske zastupnice Marine Bilić Opačak. Bilić Opačak do ulaska u Sabor bila je direktorica Fenkis regulacije d.o.o., najvećeg donatora u kampanji aktualnog predsjednika države. Ali i tvrtke koja je partner PZC grupacije. Protiv nje vodi se postupak u kojem ju se sumnjiči da je "fiktivno prodala strojeve za 5,5 milijuna i varala na predstečaju" o čemu je izvještavao Telegram.

Upravo ju je taj slučaj "koštao" članstva u SDP-u te je Bilić Opačak svoju saborsku karijeru nastavila u klubu Socijaldemokrata. No, ni tu nije dugo ostala te ga je gotovo u tišini napustila. Od kako je u postupku javni natječaj Hrvatskih cesta d.o.o. za održavanje državnih cesta za područje Karlovačke, Zagrebačke, Sisačko - moslavačke, Koprivničko - križevačke županije te grada Zagreba djeluje kao nezavisna zastupnica, a njeno ime vezalo se kao potencijalni žetončić tankoj većini HDZ-a u Saboru.

Brat saborske zastupnice Tomo Opačak bio je nekad aktivan član SDP-a, najavljivao je i kandidaturu za predsjednika RH. Protiv njega vodilo se niz sudskih sporova zbog zlouporabe poslovanja u gospodarskoj djelatnosti. Ali i prijetnji među kojima gradonačelniku Slavonskog Broda zbog javnog natječaja za održavanje cesta te novinaru Telegrama Dragi Hedlu koji je pisao o poslovanju moćne poduzetničke obitelji Opačak isprepletene politikom.

Košnja cesta samo što nije počela?

Iz Hrvatskih cesta za KAportal odgovaraju da danom objave Rješenja 23. svibnja 2023. godine, Odluka o odabiru postala je izvršna i sukladno članku 307. Zakona o javnoj nabavi smatra se da je ugovor o javnoj nabavi ili okvirni sporazum sklopljen na dan izvršnosti odluke o odabiru.

- Formalno potpisivanje okvirnog sporazum i prvog pojedinačnog ugovora temeljem predmetnog okvirnog sporazuma, u predmetnom postupku trenutno je u proceduri potpisa i bit će sklopljeni 5. lipnja 2023. s ponuditeljem čija ponuda je odabrana kao ekonomski najpovoljnija, a to je Poduzeće za ceste d.o.o., Slavonski Brod, na iznos 53.785.550,40 eura (bez PDV-a), (403.391.628,00 kn). Napominjemo da se ovdje ne radi o koncesionaru jer Hrvatske ceste d.o.o. ne sklapaju u ovom predmetu Ugovor o koncesiji već Okvirni sporazum. Uvođenja Ugovaratelja u posao je u postupku, poručuju iz Hrvatskih cesta za KAportal.

Vrijednost prethodnog sporazuma iz 2018. godine sa Cestama Karlovac d.o.o. i zajednicom gospodarskih subjekata iznosio je 375.288.768,32 kuna bez PDV-a.

Tekst: kaportal.net.hr

Foto: saborsko.net

You have no rights to post comments