Danas je u Saborskom u crkvici Rođenja BDM održana sv. misa povodom blagdana Svih Svetih. Nakon mise svećenik je pozvao vjernike da u procesiji i uz molitvu krenu prema obližnjem  starom groblju. Kod centralnog križa na starom groblju vlč. Bruno Lovaković je predvodio molitvu za sve koji su tamo pokopani. Potom su se svi u procesiji i uz molitvu vratili na novo groblje gdje je također kod centralnog križa održana molitva. Bože mira, primi u pokoj blaženih svoga Kraljevstva svu braću i sestre koji su u ovom svijetu svjedočili vjeru gorljivim služenjem, a osobito sve koji na ovom groblju čekaju uskrsnuće tijela, molimo te.

 

Pošto je crkvica iz 18. stoljeća i pozicija oltara je takva da je svećenik današnju sv. misu predvodio "na stari način", leđima okrenut vjernicima, a licem oltaru.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovo je dan kada se na jednom mjestu susreću Saborčani iz svih krajeva Hrvatske, dolazeći posjetiti grobove svojih najmilijih, pomoliti se i zapaliti svijeće za njihove duše. Groblja su poveznica s našim korijenima, s našim precima, ma gdje god mi trenutno bili. Mnogi danas neće biti na grobovima svojih očeva i djedova jer su nažalost predaleko od domovine. Tužna je sudbina hrvatskog naroda, kao jednog od najraseljenijih u Europi.

 

 

PROCESIJA

 

 

STARO GROBLJE 

 

 

 

NOVO GROBLJE

 

 

 

 

 

You have no rights to post comments