U Saborskom prvi susret i početak suradnje učenika i učitelja dviju škola: "Mladi istraživači" iz OŠ Eugena Kvaternika iz Rakovice i "Mali planinari" iz OŠ Josipdol - PŠ Lucija Capan iz Tounja. Poseban motiv je upoznavanja povijesnih i prirodnih znamenitosti Saborskog. A zašto baš ovaj tjedan, razlog je tužna obljetnica pada Saborskog 12. studenoga.
Iako smo svi u istoj županiji, Karlovačka, Saborsko je uvijek nekako izvan planova kao cilj putovanja, a time i upoznavanja, tek poneko proputovanje prema Plitvicama.
"Mladi istraživači", njih 19 s učiteljicama Gordanom i Ivanom, i "Mali planinari", 14 s učiteljicom Martinom T., započeli su druženje kod spomen obilježja "Ranjena golubica" za, uglavnom civilne, 22 žrtve iz studenog 1991. god. Većina današnjih posjetitelja prvi puta je u Saborskom, samo neki su proputovali autom. Svima je ovo bilo prvi puta da zastanu i upoznaju se s djelićima povijesti i prirodnih znamenitosti po onome što im je kazivao današnji vodič (Josip Anušić) i ono što su potom mogli sami vidjeti. Jedno ispunjeno popodne izgledalo je ovako: u 14 sati okupljanje kod spomen obilježja, paljenje svijeće i molitva, te kratki nagovor o ovome spomeniku, župnoj crkvi i crkvi u groblju, kao i samome mjestu. Iza toga odlazak do lovačke kuće odakle je počela kraća planinarska tura na Malo vrelo, pećinu i stijenu Lice Isusovo, kroz šumu uspon i prolazak do puta i mosta te kretanje uzvodno lijevom obalom rijeke Zelenke (Jesenice) sve do njenog vrela, tzv. Velikog Vrela. Nakon posljednih nekoliko kišnih tjedana, vodostaj jako visok, a i samo vrelo jako bučno i izdašno vodom koja izlazi između stijena i nastavlja svoj put dug oko 7km kada ponire u Potpolju, da bi se nakon 15-ak km pojavila kao izvor rijeke Slunjčice "planetarno" poznate po turističkoj destinacije Rastoke u Slunju. Iako je prognoza bila sunčano vrijeme, nas je ipak pokvasila poneka kapljica kiše, ali srećom, ništa strašno. Sve je proteklo u najboljem redu, tek poneki pad i spretno dočekivanje na ruke.

 

 

Može biti slika sljedećeg: slap

 

Foto i tekst: Josip Anušić

You have no rights to post comments