Slikovni rezultat za VRO MaslenicaU Maslenici se Hrvatska vojska pokazala kao organizirana sila, odlučna da, unatoč protivljenju međunarodne zajednice, u konačnici oslobodi cijeli svoj državni teritorij
U operaciji Maslenica prvi i jedini put sukobile su se najbolje i najelitnije postrojbe obiju vojski i u tom je sudaru velikosrpski neprijatelj polomio zube. 5.000 Arkanovih “Tigrova”, “Knindži”, “Martićevaca” i “Niških specijalaca” – poraženo do koljena.
Hrvatska vojska i policija 22. siječnja 1993. započele su ograničenu ofenzivnu operaciju kodnog naziva “Gusar”;. U samo tri dana oslobođena je tzv. ružičasta zona okupiranoga zadarskog zaleđa. Oslobođen je cijeli prostor na potezu Maslenica – Zadar, od Rovanjske, Maslenice, Posedarja, Novigrada, Pridrage, Škabrnje, Islama Latinskog, Kašića pa do Zemunika i tamošnje zrakoplovne luke. Cilj akcije bilo je stvaranje uvjeta za nesmetanu gradnju novoga Masleničkog mosta, čime bi se prekinula dugotrajna prometna izolacija sjevera i juga Hrvatske, koji su dotada bili povezani preko Paškoga mosta i trajektnom linijom Prizna-Žigljen.
 
Epilog
 
Operacija Maslenica ostati će trajno zabilježena u hrvatskoj povjesnici po jasno upućenoj poruci neprijatelju kakav ga završetak očekuje na tada okupiranim područjima RH. U svega nekoliko dana Hrvatska vojska je uspješno izvršila planiranu zadaću razbivši dotad samouvjerene neprijateljske snage. Značenje ove operacije očitovalo se i prema međunarodnoj zajednici, koja je dotad izražavala duboku sumnju u osposobljenost i snagu hrvatskih oružanih snaga. Tu sumnju ne samo da su demantirane već se čitavu međunarodnu javnost nakon Operacije Maslenica osvjedočila u potpunu spremnost Hrvatske i njenih oružanih snaga, da osigura ostvarenje potpuno slobodne i samostalne hrvatske države.
Operacija Maslenica je pobjedničkoj HV donijela niz iskustava koja su joj uvelike pripomogli u daljnjem jačanju, organizaciji, razvoju i uporabi postrojbi, što se očitovalo u kasnijim bitkama u kojima su oslobođena sva hrvatska područja.

Komentari  

#1 Kapela 2017-01-22 21:31
Sto reci na ovaj DVD , Trebalo bi ga svaki mjesec dana prikazati na HRT da mladi znaju sto su njihovi Ocevi i rodjaci prosli. Hrvat, Biti Hrvat nemoze biti svatko nije lako biti Hrvat lako se zvati Hrvatom a treba biti Hrvat , Ovo je dokaz heroja Branitelja Hrvatskih mladica koji nisu zalili svoj zivot dati za nasu Hrvatsku. Povjest nam je uvjek opisana sa herojima Braniteljima a nikako sa politicarima ,Da imamo vladare i politicare kao Branitelje, nikada nam tudjinci i agresori nebi gazili Hrvatsku zemlju, U Hrvatskoj bi vladao Bog i Hrvatski narod.a to smo imali samo jedno kratko vrijeme , znamo svi koje su to bile godine.
#2 Kapela 2017-01-24 20:57
Jako je cudan taj nas Hrvatski narod, Kad treba da se sjete barem na ovakove dane slave i ponosa nasih Branitelja a posebno onih koji su dali svoje zivote za mir u Hrvatskoj danas To njima nista nije bitno a kad se pisu istine za Branitelje i mucenike civile onda nam djele svoje crvene ocjene ,ma to nami ne smeta nego to sto su zaboravili Hrvatske heroje koji su polozili svoje zivote za Hrvatsku, i ove zive koji su prosli stradanja i traume.Doci ce i njima sudnji dani ,

You have no rights to post comments