Međunarodni tim ronilaca iz Hrvatske, Italije i Francuske na čelu sa Luigijem Casatti Gigijem okupio se početkom kolovoza 2016. u organizaciji kluba "Dinaridi" - Društvo za snimanja i istraživanja krških fenomena (skraćeno DDISKF), te su ponovno nakon 10 godina zaronili u jezero Sinjac u kojem su tada 2006. dosegli dubinu od 155 m.
Domaćin ekspeicije na jezeru Sinjac bilo je Planinarsko društvo "Plaške Glave" iz Plaškog. Ekspedicija je bila vrlo uspješna, ronioci su zaronili do 203 metara dubine što je novi rekord jezera, te zaključili da je kraj još dalje. Jezero Sinjac je sad po dubini drugo u Hrvatskoj.
Akcija na Sinjcu bila je dio velike Međunarodne speleoronilačke ekspedicije ''Kamena galaksija-Zrmanja 2016''. Na kojoj je uz 80-tak sudionika napravljen još jedan dubinski rekord, koji je postigla ekipa ekspedicije, a to je da je Vrelo Une sa 205 metara dubine došlo do 248 metara, što je za sada peti po dubini izvor u svijetu, gdje ih je svega petnestak duboko preko 200 metara. 
Voditelj te ekspedicije, kao i  još dvadeset i jedne međunarodne speleoronilačke ekspedicije na području Hrvatske i bivše zemlje od 1980. do danas, bio je Tihomir Kovačević Tihi.
 
"Za ljeto planiramo napraviti MSRE  ''Kameni zapisi-Plaški 2017'' i nastaviti istraživanja na ovom zanimljivom terenu. Probat ćemo rješiti i enigmu estavele Velike pećine, te ustanoviti od kuda dolazi ta velika količina vode u povremeno jezero Begovac i gdje odlazi, i još mnoge zanimljive stvari sa strane istraživanja speleoloških objekata oko Plaškog, Saborskog, Janja Gore, Grba ...", najavljuje Tihomir Kovačević - Tihi.

Komentari  

#1 Ivan 2017-02-07 06:04
Pohvale organizatorima i jedva čekam rezultate speleo-ronilačkog istraživanja velike pećine u jezeru Begovac.
#2 Ivica 2017-02-12 21:03
Citat Ivan:
Pohvale organizatorima i jedva čekam rezultate speleo-ronilačkog istraživanja velike pećine u jezeru Begovac.

Također,s nestrpljenjem očekujem istraživanje i možda nove neistražene dijelove :roll:

You have no rights to post comments