Dana 07.studenog 1991. godine u Poljanku, točnije u zaseoku Vukovići počinjen je ratni zločin nad hrvatskim civilima. Tog kobnog dana, dvije naoružane skupine srpskih terorista, pripadnika četničkih vojnih formacija i milicije tzv. Krajine ušle su u selo oko 12 sati. U svom krvavom pohodu iz kuća su izveli sve Hrvate koji su zatečeni u selu te ih strijeljali iz automatskih pušaka. Na okrutan i kukavički način ubijeni su:

Ubijeni su mještani: Vjekoslav Vuković (r. 1939.), Dane Vuković (r. 1911), Lucija Vuković (r.1923.), Milka Vuković (r. 1926.), Nikola Vuković (r. 1926), Joso Matovina, (r.1940.), Nikola Matovina (r. 1912.), Dane Vuković (r. 1917.), Ivan Vuković (r.1934.) i Nikola Vuković (r.1938.). Masakr je preživio samo šesnaestogodišnjak Božo Vuković. Sve su kuće opljačkane, a potom zapaljene.

Na Poljanku su po istom scenariju, ubili Ivana i Nikolu Vukovića. Ivan i Nikola su pokopani na mjestu ubojstva, gdje su nađeni nakon Oluje. Tijela ubijenih u Vukovićima niti do danas nisu pronađena, a nitko od počinitelja ovog strašnog zločina nije odgovarao.

(Na slici je Jaga Matovina, rođ. Vuković supruga ovdje ubijenog Nikole Matovine i majka Jose Matovine, snimljena u Slunju dan nakon ovog pokolja)

 

Spomen ploča na mjestu zločina u Vukovićima, Nikola i Joso Matovina (otac i sin) žrtve ovoga zločina iz Matovinske Lisine, zaseoka nedaleko Vukovića.

 

 

Komentari  

#1 Kapela 2021-11-08 05:53
Masovne zrtve po Hrvatskim selima od krvnika cetnika agresora a na kraju kad je prosla Oluja i pomela ih one sto su ostali onda je uslijedila abolicija krvnicima i to od vladara udbasa i Yu Generala Franceka , Koga su pitali dali Branitelje i nase Generale koji su slomili agresore Ne sami su davali milost i oproste krvnicima i pozvali ih na povratak uz veliku zasttitu da im se nesmi nista reci ,a poceli progoni nasih Branitelja bas radi otih krvnika koji se presvukli kad su vidili da gube rat. dakle Prevareni smo i sve zrtve su nam neoplakane od vladara nego samo od porodica stradalih Ovo je to sto smo dozivili sa prevarom i izdajom od istih vladara sto i danas vladaju uz vojvodu Pupavca kojega je Francek odma devedesetih pozvao kod sebe za savjetnika i eto sto imamo . Mismo izdani i polako nas unistavaju sa izazovima i pljuvanjem po zrtvam Hrvatskog naroda.Pocivali u Miru Bozijem tamo di ce im istinski biti data prava istinska milost.od Boga.

You have no rights to post comments