SABORSKO Gradnja ove kuće počela je u proljeće 1996., a dovršena je u jesen 1997. godine, napravljena je u sklopu obnove kuća porušenih u Domovinskom radu za tri obitelji - tri stana (11 članova). Ovo je jedna od najvećih kuća u Saborskom. Na prvi pogled izgleda čvrsto i stabilno, no kad se pogleda malo bolje ima puno razloga za zabrinutost onih koji žive u njoj. Na prednjoj strani (slika lijevo) temelj je svega 30 cm iznad površine zemlje, a toliko je i u zemlji, a po projektu je trebao biti 60 cm iznad zemlje i 90 cm u zemlji. Na duljini od 10 metara napuknuo je na četri mjesta, što se može vidjeti na slikama ispod.

Problemi su počeli već prve zime 1997/98. kada su pala dva dimnjaka s krova i polomila crijep ispod, dimnjake su nam napravili ponovno, ali upola kraće. Druge zime su nam otpala dva reda crijepa zajedno s letvama i žlijebom dok je klizio snijeg s krova, jer su crijepove sa snjegobranima stavili baš na ta dva zadnja reda...?

Godine 2007. smo napravili fasadu od stiropora debljine 5 cm koja nas je koštala 80 000 kn (400 kvadrata). Zaprepastili smo se kada smo prije dvije godine ugledali pukotine i na fasadi baš s prednje strane iznad popucalih temelja. Glavni izvođač radova je bila Industrogradnja, a podizvođač neki Meštrović koji je radnicima na kraju ostao dužan tri ili šest plaća, neznam više. Perojektaknt je bio izvjesni Vonić.

Glavni alat za gradnju ove kuće bili su: mješalica za beton, zidarska žlica, ćekić, lopata i kramp. Temelji su jedan problem, drugi problem su betonske ploče između etaža koje su izrađene od mont gredica i uložaka i svega 2-3 cm lošeg betona preko toga (to sam otkrio kad sam bušio rupu za cijev od nape). Kad hodate kroz hodnik širine 1.70 m tresu se stakla na vitrini koja stoji uza zid kao da se radi o podu od dasaka. Na podnim pločicama u hodniku također ima pukotina. O krovištu da i ne govorim, to je posebna priča, to ću poslikati drugom prilikom. Sve je ovo popucalo bez potresa, što bi tek bilo da nas pogodi onakav kao u Petrinji, ne smijemo ni pomišljati.

Ovdje su po projektu temelji trebali biti 60 cm, a ne 30 kako je napravljeno. Da se radi o prizemnici malo bi bio, a kamoli o katnici s krovištem i iznimno teškim crijepom tipa "Cromak" loša kopija Bramaka.

Pukotina prva

Pukotina druga

Pukotina treća

Pukotina četvrta, i tako je na svakih dva  do tri metra

 

Pukotina na fasadi  s prednje strane ukupne dužine 3 m crta ide okomito i vodoravno uglavnom po spojevima ploča stiropora

Pukotina u kutu prozora

Pukotine u kutu prozora na katu

Pukotina kod prozora na katu

Pukotina na fasadi na gornjoj etaži

Pukotina na stropu spavaće sobe u prizemlju, nije ni čudo kad je na montu od 14 cm stavljeno samo 2-3 cm lošeg betona, a ukupna debljina ploče je po projektu trebala biti 20 cm, što znači da je betona trebalo biti 6 cm - 14 cm monte i 6 cm armiranog betona.

Ovo je nacrt presjeka armirano betonske konstrukcije kuće do kojeg sam došao kad je kuća bila već uzidana. Tad sam vidio da temelji nisu izvedeni u skladu s nacrtom, nisu izbetonirane stope temelja, smanjena je visina temelja na prednjoj strani sa 60 na 30 cm. Kad sam prigovorio rekli su mi da je s druge (niže) strane visina temelja metar pa kad se uzme prosjek da je to, to. Za stope nisam ni znao da ih nema, zaključujem po pukotinama koje su se pojavile.

Izvedbeno stanje

Ni špica krova nije betonirana, a trebala je biti po projektu (20 cm), samo je nabacana žbuka da poravna stepenasti dio koji ostane nakon zidanja špice.

EVO TO JE MOJE ISKUSTVO S OBNOVOM, A VJERUJEM DA NISAM JEDINI ŠTO SE I POKAZALO SADA KOD POTRESA U PETRINJI.

 

NA KRAJU SMO ISTU OVU KUĆU MORALI LEGALIZIRATI PO ZAKONU IZ 2012. O SVOM TROŠKU

Komentari  

#11 jure 2021-01-12 11:52
Kapela,lipi ti pozdrav.Evo ,sad ću napisat i neću više-dakle,kažeš,,država je kaljuža,da država je kaljuža,,a sveta Hrvatska zemlja ih trpi i drži.Samo to ti želim objasnit,da država koju nazivaš kaljužom je ista ona koju i Ti kao i Ja volimo kao Svetu Hrvatsku zemlju.To dvoje ne ide skupa.Živija ti meni sto godina.
#12 Ivan 2021-01-13 05:41
Sinoć na HTV-u u Otvorenom gopoda političari kažu da se 1996/97. radilo o sanaciji kuća, a ne o izgradnji. I još su rekli da su sve napravljene u tom razdoblju bile bolje i čvršće nego one prije rata. Poruka je što se bunite dobili ste bolje nego ste imali.
Ok to je u velikom broju slučajeva točna, ali pod uvjetom da su ugrađeni svi materijali koji su predviđeni troškovnikom projekta bez obzira radilo se o sanaciji kuće IV. kategorije ili izgradnje nanovo onih iz V. i VI. kategorije. Nažalost u većini slučajeva nisu izgrađene po projektima, odnosno nije ugrađen sav materijam koji je predviđen troškovnikom već je UKRADEN. Tu je problem!
#13 Ivan 2021-01-13 06:19
Sve su kuće u Saborskom prije rata imale podrume, a sve su, osim nekoliko, napravljene bez podruma...? Jesu li izgradnjom kuća bez podruma stvoreni uvjeti za povratak, a da ne govorim o gospodarskim objektima. Ni drva niste imali gdje spremiti.
#14 Kapela 2021-01-14 01:51
Postovani Jure, Hvala tebi za komentiranje samo nauci se razliku izmedju Hrvatske zemlje, i imena drzava Ja sam zvao prpopalu Yu koja je bila na zemlji Hrvata isti sam je zvao kaljuza ili krvnicka sluga srbska , dakle, Eto kako i ti kazes ,sveta zemlja Hrvatska, dabome, a drugo je sto je stavljeno na otu svetu zemlju kakova drzava i sto se mjenja svakih 45 godina, Nema na svijetu sto se vise voli nego zemlja Hrvatska , a sutra mogu doci englezi okupirat i staviti svoje zakone i dati neko svoje ime , Da ali zemlja je Hrvatska od postanka tako ce i ostati a zvanje je drugo, , i to je drzava ali zemlja je Hrvatska to su dvije velika razlika , zato nemoj se uzbudjivat na otu rijec nego se malo promisli sto znaci koja rijec, Moja zemlja Hrvatska je naj ljepsa zemlja na ovoj planeti i za nju ginu pravi domoljubi stoljecima, docim izdaice je guraju pod tudji jaram ,Tako nam je i danas di abolirani zasjedaju i vojvoda cetnicki Pupavac komanduje sto se smi a sto nesmi svi ga vjerno slusaju u otoj vladi, Abolicija nam je otela Hrvatsku drzavu onakovu za kakovu su ginuli nasu domoljubi BraniteljiSamo su stavili ime Hrvatska da se lakse sakrivaju a drzava je ista kao i propala , di vladaju oni sa istocne strane dofurani na zemlju Hrvata.Hvala tebi Jure zivija i ti meni sto godina a poslije sto ti bog da,
#15 Kapela 2021-01-14 01:57
Jure , i ja sam radija u Sloveniji negdje 1958, a i moj pokojni brat koji je osta u Sloveniji Ozenija se i eto umrao je prosle godine on i zena a Brat od koronavirusa nisu mu mogli pomoci Dakle Puno nasih Saborcana je tada radilo u Sloveniji a vjerijem da su svi pomrli , bili su par godina stariji od mene, a ja sam osa preko svijeta sto dalje od one tvorevine Yu , kad su me pitali u emigratskom centru di zelim otici 1970 godine sa zenom i djetetom , reka sam ih ako mogu birati onda sto dalje ili na kraj svijeta sto dalje od Yu tvorevine , dakle nasmijali se i rekli to bi znacilo onda Australia, Da tako je to , Svaki dan sve nas je manje a u Sydney,u samo ima vise Saborcana nego u Saborskom a bome i groblje je veliko sto su poumirali nasi Saborcani. tako i po drugim gradovima ove velike drzave..

You have no rights to post comments