Vlč. Bogomil KRUŠIČ, 33 godine
Župnik u Saborskom, Riječko-senjsko-modruška (Gospić) biskupija
siječnja 1943. - Slovenac, župnik u hrvatskoj župi Saborsko - partizani ga mobilizirali, a četnici smaknuli.
Rođen je 22. rujna 1910. u Celju. Po narodnosti je bio Slovenac. Došao je u Riječko-senjsko-modrušku biskupiju kojoj je tada nedostajalo svećenika. Za svećenika je zaređen 1937. godine. Bio je kapelan u Brinju i upravitelj župa u Dabru, Letincu, Krasnom, Kuterevu i Švici, a 1942. inenovan je župnikom u Saborskom. Četnici ga ubili u siječnju 1943. godine.
Vlč. Krušič je u vrijeme upada partizana u Saborsko navodno bio prisilno mobiliziran. Morao je otići s partizanima prema Bosni. Poginuo je 1943. negdje kod Livna, a ondje je i zakopan. Za grob mu se ne zna.
Jure Tutek, župnik u Brinju, u pismu (1998.) o vlč. Krušiču je napisao:
"Bogomil Krušič bio je vrlo kratko vrijeme u Brinju u svojstvu kapelana. Prema popisu Matice krštenih (svezak IV. str. 61. br. 63.) za godinu 1937. spominje se njegovo ime i prezime prvi put. Crkva BD Marije bombardirana je 1943. i izgorjela je gotovo sva, kao i župni stan, a preostale knjige su ili oduzete ili spaljene. Našao sam živu svjedokunju Ružu Javor koja kaže da je baš nju i njezinog pokojnog muža vjenčao svećenik Bogomil Krušič."
Prenosimo dio teksta o Bogomilu Krušiću iz knjige "Palme mučeništva" (1995.):
"U travnju 1942. započeo je svoje djelovanje u župi Saborsko. Nakon što su tamo došli partizani, vlč. Krušič je mobiliziran."
Prof. dr. Mile Bogović u listu "Zvona" (1992.) navodi ovaj podatak:
"U travnju 1942. povjerena mu je župa Saborsko. Otuda je otišao s partizanima. Nastradao je u Crnoj Gori, po svoj prilici od četnika, 15. siječnja 1943."
Nažalost, ništa više ne znamo o ovom mučeniku. I to je golemo mučeništvo - da je službu župnika morao zamijeniti partizanskom gerilom. (HM str. 369)
Župna crkva sv. Ivana Nepomuka u Saborskom

Komentari  

#1 Kapela 2021-01-16 06:30
Misli li su da ce nam unistit vjeru u Boga ako su nam ubijali Svecenike i Casne sestre, Ne nikada Hrvatima nitko nece unistiti vjeru i Crkve , Jos kazu paraziti tifuzari (partizan) da nisu suradjivali sa Drazom i cetnicima kao da se nezna prava istina ,samo kome se to smije reci ,ne jos ni danas kad jos uvjeik vladaju sljedbenici komunizma i cetnistva, ,,Sto izrekao jedan Svecenik devedesetih,, Mogu nas spaliti mogu nam zemlju razarati a iz otoga pepela ce ponovo niknuti jedan Hrvat koji ce obnoviti Hrvatsku , dakle samo vjera u Boga nas spasava, a nemojmo zaboraviti da se puno Titinih studenata koje je on poslao za bogoslove da nam ruse i kaljaju nasu religiju osobno sam ih upoznao misli li su da smo mi glupi ali se prevarili brzo su otisli natragt posto ih narod nije slusa ni dolazija tamo di su oni, Jedan je bija krsten u nasoj Crkvi u Saborskom a roditelji to jest otac je bija sluzbenik na Lickoj jesenici , Bili su krscani a kad je dosa ond aje to prizna a poslije za nijekao dolazija je kod mene na Farmu d aje blagosovi ali nikada vise nije dosa , Ne reka sam njemu u lice to je i kako se ponasa , Brzo je vracen u Hrvatsku a prije je bija politicki predavac u Yu vojski onda kad sam mu to predocija samo je zasutija znao je da je odkriven , MI imamo dobre skole iskustva kroz svijet. Malo bolje nego njihovog tite.sto ih je on skola...
#2 Ivan 2021-01-16 09:06
Točno je da je i među svećenicima bilo (ima) udbaša, to sam čuo na svoje uši od jednog našeg novinara koji dobro poznaje prilike u našoj crkvi.
#3 Kapela 2021-01-16 22:07
Ive , Prvo Meni se ne dopada ovaj Bozanic od prvog dana kad je poceja govoriti i traziti brastvo i jedinstvo sa onima cetnicima njihovim protam kao krepali Pavle sto je blagosiva tenkove i topove kad su krenuli iz beogradske jazbine u agresiju na Hrvatsku sav svijet je vidija ote snimke a Bozanic je isao kod njega moliti neki oprost to se zna ,Dakle nasa Hrvatska Crkva je puna izdaica laznih svecenika , Dabome da ima i dobrih i pravih samo ih treba pronaci i slusati njih , KUharic je bija nas vjerni ucitelj i predvodnik religije zato partizanski General Francek nije tija nikuda bez njega znao je da je narod za kardinala Kuharica pa ce i on dobiti veliku podrsku sto se i dogodilo a poslije Oluje vise ga nije Francek pozivao sa sobom.

You have no rights to post comments