29.01.2023. Ponavljamo članak od prošle godine jer je sve ostalo isto:

Potaknuti člankom Novog lista o skijalištu na Plitvicama ponavljamo naš članak od prošle godine. I ove godine je za blagdane  bilo puno gostiju u Saborskom, većinom iz Dalmacije, a došli su najviše radi snijega. Neki su se zadovoljili igranjem u snijegu u blizini apartmana, šetnjom ili sanjkanjem negdje na nekoj strmini, dok su oni zahtjevniji išli na Mukinje kod Plitvica udaljene 30 km, a brda svud okolo.

Mi imamo Alan (748 m/nmv) brdo koje ima uvjete za zimsku rekreaciju poput sanjkanja i skijanja na kraće staze i sl., dok još nije skroz zaraslo u šumu.

Do vodospreme na Alanu imamo asfaltiran put i prostor za parkiranje, ne bi puno koštalo da se uredi sanjkalište na sjeverozapadnoj padini Alana gdje se snijeg duže zadrži, a može i na južnoj. Najveće ulaganje bi bilo kupnja stroja za ravnanje staze. Treba napomenuti i to da je vrh Alana općinska zemlja (kč.br. 3713) i u PP Općine Saborsko se nalazi u Turističkoj zoni. Koristilo bi domaćima, a lokalni iznajmljivači bi imali koristi od turista. Vrijeme korone je pokazalo da se domaći turisti u nemogućnosti odlaska u inozemne destinacije okreću domaćima.

Komunalno poduzeće SABKOM, između ostalih, ima registriranu djelatnost; Turističke usluge koje uključuju športsko-rekreativne ili pustolovne aktivnosti Dakle nema nikavih prepreka da se uredi manje sanjkalište na Alanu za prvu ruku, nedostaje samo dobra volja. Treba najprije započeti na lokalnoj razini, pa bi se možda našao i neki investitor "izvana".

Ukupna površina 8 (osam) zapuštenih parcela u vlasništvu RH na Alanu iznosi cca 18.7 hektara, plus jedna parcela od 3409 m2 (0.3 hektara) u vlasništvu Općine Saborsko, to je ukupno 19 hektara neiskorištene zemlje. Svih devet parcela su međusobno povezane.

Sjeverna padina Alana

Vrh Alana je označen križićem, nalazi se na 748 m/nmv.  Vam vrh je ravan, površine pola nogometnog igrališta,  iza tog ravnog djela su padine. Samo ova parcela bi bila dovoljna za sanjkalište - skijalište sa svojih  136837 m2. Uz ovu parcelu se veže još 8 parcela u vlasništvu RH što čini jednu cjelinu od 17 hektara.

PP Općine Saborsko parcela br. 3713,  T2/2 (turistička zona)

Južna strana Alana je još pogodnija za skijanje od sjeverne jer je šira i ravnija

Sjeverna padina Alana

S vrha Alana se pruža prekrasan pogled na sve četri strane, a ponajprije na Saborsko i dalje duž Male Kapele prema sjeveru sve do Kleka.

Sredina sjeverozapadne padine Alana - trebalo bi samo proširiti stazu, odnosno posjeći borove kojih prije 25 godina ovdje nije ni bilo. Dužina staze bi bila cca 400 m.

 

Komentari  

#1 Ivan 2022-01-10 17:20
Evo usporedite sami ovo Skijalište na Mukinjama i naš Alan, prvenstveno mislim na konfiguraciju terena i pogled koji s Alana seže do Kleka i Bjelolasice tj. Velike kapele, pa čak i do Žumberka za dobre vidljivosti..
Što mogu kad volim svoje, pa svoje hvalim :lol:

You have no rights to post comments