Na našem starom groblju stoji nadgrobni spomenik - betonski križ, s uklesanim imenom Dragutin Aba (1916. - 1918.), radi se o djetetu. Ovo je ujedno najstariji betonski spomenik na našem groblju.

Mogu si točno zamisliti sliku iz tog vremena u glavi, sve okolo drveni mali križevi i grobni humci, a samo jedan veliki betonski među njima. Obitelj Aba je vjerojatno bila imućna, a u Saborsko se vjerojatno doselila zbog posla. Vrijeme je to Prvog svjetskog rata, možda kao vojni ili civilni državni službenik ili su bili trgovci.

Pošto je ovo jedini spomenik s prezimenom Aba na groblju u Saborskom, očito je da ovdje nisu dugo ostali, ostao je samo grob njihovog dvogodišnjeg djeteta i nadgrobni spomenik.

 

 

Plemićka obitelj Aba u Slovačkoj i Hrvatskoj u razdoblju 13.–14.

 

Najstariji betonirani spomenik na starom groblju: Dragutin Aba (1916.-1918.)

 

NA SLIKAMA ISPOD MOŽETE VIDJETI RAZLIČITE OBLIKE NADGROBNIH SPOMENIKA IZ 20. STOLJEĆA, na našem starom groblju.

 

Isto kao na svodu iznad oltara naše stare crkve, na ovom spomeniku i još nekima piše OVĐE..., dok na nekima OVDE... iLI OVDJE...

Vrlo zanimljiv spomenik, unikat na našem groblju

Na nekim spomenicima je zub vremena učinio svoje, pa se ne vidi natpis

 

 

Da nije spomenika nikad se nebi znalo za ovaj grob

 

Drveni križ je od davnina pa do prije 100 godina u Saborskom bilo jedino obilježje poslijednjeg počivališta pokojnika bez imena i prezimena. Križ se izrađivao od tvrdog drveta da što duže traje. Kad bi prošlo dovoljno vremena 10-15 godina u isti grob bi se pokopao netko od potomaka pokojnika i to je tako išlo iz generacije u generaciju. Moja Baka Tonka Matovina - Cuja je za života izrazila želju da bude pokopana u grob svog oca Ivana Matovina - Ćake.

 

 

 

 

 

 

 

SPOMENICI NA GROBLJU OKO CRKVICE - starih grobova ima i unutar zidova crkvice Rođenja BDM, a ima i novih, što nebi trebalo biti jer je crkvica spomenik kulture nulte kategorije.

Groblje unutar zidova crkvice se inače zvalo CIMITAR, očito su se tu mogli pokapati samo viđeniji mještani, nakon što se izgradila nova crkba 1864.

Nadgrobni spomenik obitelji DASOVIĆ trgovaca u Saborskom

Ploču su razbili srpski agresori, osobno sam nakon Oluje fragmente ploče posložio na dasku u podnožje nadgrobnog spomenika, a kasnije prilikom obnove crkvice Stipe Krizmanić je zamolio majstore da ju zalijepe na njeno mjesto i evo tako sada izgleda.

 

Komentari  

#1 Kapela 2021-03-29 21:32
Kroz nas Saborsko su prolazili trgovci i putnici,.A prolazili su Vuci i Hajduci a i stoljetni agresori koji su ubijali i palili unistavali nase Saborsko cisto Krcansko Rimokatolicko mjesto zato je i bilo na zubu svakom nekrstu pa i nekima koji se zovu krscani a ubijaju sve koji nisu kao oni divlja rulja, Zato je nase Saborsko dozivilo Egzodus specijalno zadnje stoljece, Nekada su u Saborski dolazili iz drugi krajeva pa i iz Bosne Cazina i Bihaca na posal dok je radila ona Pilana zvana Murkoviceva Pilana koja je zaposljavala preko tri stotine radnika u smjenam, svi Saborcani iz obitelji su bili zaposleni ,Eto nema vise onoga velikog naseg Saborskog, svakog dana sve je manji, suma i raslinje preuzima Saborski, Zalosno je ali je istina
.

You have no rights to post comments