Dragi prijatelji, pogotovo vi koji nemate veze s mojim zavičajem, vjerojatno ste primijetili da povremeno u objavama "davim" o njemu. To je zato jer ta mjesta ne postoje. Zato u glavnim hrvatskim medijima na godišnjicu ubojstva 40 ljudi 1991. godine u Saborskom, tome nema ni spomena. To selo ne postoji.
Ima u knjižnici mog faksa jedna zelena knjižurina, zove se Gorski kotar. Listam ja, gledam kazalo zemljopisnih imena, u toj debeloj knjižurini se Ogulin spominje ravno nula puta. Zato jer nije u Gorskom kotaru. Ima i zbirka s knjigama o Lici. Ogulin se u njima spominje okruglo nula puta, jer nije u Lici. Knjige o karlovačkom kraju, isto nula bodova. Knjige o Kordunu da ne spominjem, ako ih ima. Jezikoslovci na svojim kartama Ogulin smještaju u različita narječja. Da skratim, Ogulin ne postoji.
E, sad, kad jedan cijeli grad ne postoji u literaturi, što je tek sa selima. Saborsko i Lička Jesenica nisu u Lici, jer su u Karlovačkoj županiji, a nisu ni tamo, jer su u Lici. U djelima o Liki ih ni za lik nema. Ni slova. Na jezičnim kartama Saborsko, ili Saborski kako su govorili naši stari, ili Zaborsko kako su govorili stari naših starih, ne postoji. To područje koje je sve samo ne jekavsko je skupa s Kninom označeno istočnohercegovačkim jekavskim dijalektom koji se govori u polovici Crne Gore i u gradovima Sjenici i Prijepolju u Srbiji. To je zato jer ne postoji.
E, da, na današnji dan je 30. obljetnica ubojstva 3 policajca, branitelja Saborskog, ubijenih u zasjedi u predjelu Sartuk na ulazu u Saborsko s plitvičke strane. Jel itko ikad čuo za Sartuk, za koji Hrvatska enciklopedija kaže da je to drugo ime za rijeku Plitvicu, iako je to potok koji se nalazi u blizini rječice Plitvice. Sartuk ne zvuči hrvatski ni slavenski, jelda. Zato jer ni ne postoji.
Dobro, Saborsko nije ni postojalo od 1991. do obnove negdi 1997. Nije da je i postojalo od 1941./1945. do 1990. A dobro, valjda će nekad Saborsko, slavni Modruš, Cerovnik, Plaški, Tounj, Oštarije, Brinje, Boričevac, Priboj, Kosinj, Široka Kula (nastavi niz) postojati.

Komentari  

#1 Ivan 2021-09-06 18:01
Ivane zaboravio si napisati da Ogulin ne postoji niti u tv prognozama
Gorski kotar počinje na Perić mostu nedaleko Ogulina, Lika počinje na Koranskom mostu nedaleko Plitvičkih jezera, sve između ove dvije točke na državnoj cesti D-42 (cca 70 km) ne postoji na način kako je to opisao Ivan...?
#2 Kapela 2021-09-07 00:35
Ma sto nam je cudno, kad vec jedno stoljece vladaju izdaice i tudjinci stoljetni agresori koji prekrajaju sve sto mogu prekrojiti ako nemogu ,onda obrisu da ne postoji , Dakle Saborsko se spominje u modruskom vrijemenu , a imao je nekada preko tri tisuce stanovnika , docim danas nema ni tri stotine, Pa sto smo toliko naivni i zato nestajemo ,a uskoro ce to biti kako su neki obiljezili devedesetih da je Saborsko Ravna Gora, Nemojmo zaboraviti da zadnjih 70 godila ili tako nesto priblizno nemamo vladare Hrvate domoljube ,nego samo izdaice svoga roda i naroda koji se uvlace tudjincima da nekazem di , a onda oti tudjinci stoljetni agresori vladaju i odredjuju sto se smije a sto nesmi Pa eto vidite i sami da nam skinuse povjesni Grb koji je star skoro tisucu godina a sve za uslugu aboliranim agresorima i cetnickom vojvodi Pupavcu, koji ga proglasi da je Ustaski a oti Yu vladari to odmah prihvatise posto su sluzili njima 45 godina pa eto i danas,sluze, i bome skinuse nam povjesni Grb i stavise stranacki od Kralja Tomislava, i jos razapeli svoju parazitsku rogu sa pet krakova na Grb , samo neznam zasto rogovi nisu crveni. , ,,Nigdje u svijetu ne postoje manjine da su rodjeni na zemlji di zive , a zovu se manjine po nekoj drugoj drzavi u kojoj nikada nisu ni bili Pomjesali su Yu vladari religiju i naciju sto nema nigdje u svijetu ,da se religija zove po naciji, Dakle zato nista nas vise nemoze iznenaditi za buducnost, svoje nacije Hrvatske , a u emigraciji je isto tako da se Hrvatska nacija utapa sa tudnjicima i gubi svoj indetitet, zvani Hrvatski a Ipak mozda se zadrzai porijeklo u emigraciji da su nekada postojali Hrvatski narodi i nacija. A u Hrvatskoj ce sve biti obrisano i uklonjeno . i to se priblizava jako brzo sa ovim vladarima danasnjice,

You have no rights to post comments