Iako je u Ogulinu rođena, a Ogulinci su prvi pokrenuli manifestacije vezane uz bajkoviti svijet Ivane Brlić – Mažuranić, od ove godine gradić podno Kleka više neće smjeti koristiti “brand” Ivane Brlić – Mažuranić uz svoje ustanove i manifestacije. Riječ je o odluci državnog ureda za intelektualno vlasništvo koja je ogorčila Ogulince i Ogulinke, ali još više ljutnje izaziva i sama činjenica da je Slavonski Brod odlučio “patentirati” svoju manifestaciju “U svijetu bajki Ivane Brlić – Mažuranić” i time zabraniti svima drugima, a Ogulin je tu zapravo jedini na udaru, da u ponudi imaju manifestacije koje povezuju slavnu spisateljicu i pojam bajki.

 

Drugim riječima, Ogulin smije i dalje imati “Festival bajke”, smije i na neki drugi način odati počast Ivani Brlić – Mažuranić, ali ne smije više imati “Ivaninu kuću bajke”. Podsjetimo, ova je turistička atrakcija izgrađena i opremljena novcem EU, pa ne bi začudilo da strogi europski birokrati zatraže svoj novac nazad što bi moglo rezultirati i bankrotom Grada Ogulina.

Ivanina kuća bajki u Ogulinu (slika lijevo)

U obrazloženju stoji da je, uz činjenicu da je Slavonski Brod prvi (i jedini) podnio zahtjev za zaštitu korištenja ovog brenda, “nepobitno utvrđeno kako je Ivana Brlić – Mažuranić u Slavonskom Brodu napisala svoje najslavnije djelo – “Čudnovate zgode Šegrta Hlapića” – te stoga ne postoji razlog zbog kojeg bi bio odbijen njihov zahtjev za zaštitu intelektualnog vlasništva”.

Kuća bajki u gradu Ogulinu također ne mora biti zatvorena, ali se ovom odlukom zapravo zabranjuje njeno ime. “Kuća bajki” može, ali ne i “Ivanina”.

Do koje mjere će to utjecati na razinu ponude i interes posjetitelja, pogotovo turista, pokazat će se vjerojatno već ovog proljeća, dakako, ostane li ova pomalo bizarna odluka na snazi. Ogulinci najavljuju da će se žaliti do krajnje instance, a u planu je i veliki prosvjed na vrhu Kleka, na kojem će građani biti pozvani da se maskiraju u likove iz priča Ivane Brlić – Mažuranić. Kako saznajemo, o svemu će biti odlučeno vrlo brzo poslije prvog travnja…

KAportal.hr

Komentari  

#1 Darko 2017-04-03 15:02
Ovo je smiješno.Kamo ćemo stići budemo li međusobno branili jedan drugom ovakve stvari,kao da smo Slovenci jedan drugom.Pa ovakvih stvari može biti milijun,pa kamo ovo vodi.

You have no rights to post comments