Udruga žena ŽAS (Ženska akcija Saborsko) je danas, dan uoči 30 godišnjice pada Saborskog, u tišini i sabranosti odala počast svim žrtvama iz ovoga sela zapalivši svijeće u Spomen sobi i pred Spomen obilježnjem masovne grobnice. Spomen soba je jedino mjesto u Saborskom gdje su na jednom mjestu, jedna do druge postavljene slike s imenima 16 poginulih branitelja. Jedino su ovdje zajedno rame uz rame, kao što su bili i te 1991. u obrani Saborskog.

 

U Spomen sobi je postavljen električni lampaš u čast poginulih

Kata Sertić u Spomen sobi

Đurđica Špehar

Predsjednica ŽAS-a Kata Sertić pali svijeću pred Spomen obilježnjem masovne grobnice u Saborskom

Foto: ŽAS Saborsko

U Spomen sobu je dodan još jedan eksponat, "polueksplodirana" granata VBR-a iz 1991. koju je orući njivu iz zemlje izorao Milan Matovina iz Biljevine (foto: saborsko.net)

Komentari  

#1 Ivan 2021-11-12 05:53
Zaista je žalosno da ni danas nakon 30 godina u Saborskom nemamo, na javnoj površini, nešto slično kao u Spomen sobi, poginuli branitelji u Saborskom nemaju spomenik dostojan njihove žrtve.
#2 Ivan 2021-11-12 07:07
Spomen soba je jedino mjesto u Saborskom gdje možete stati pred 16 fotografija naših poginulih branitelja, pogledati njihova mlada lica, sjetiti se uspomena iz djetinjstva koje smo proveli s njima i tiho u sebi izgovoriti molitvu i riječi zahvale za njihovu žrtvu.
Spomen soba je doduše dostupna onima koji znaju da postoji pa se najave u školi ili kod udruge žena. Dostupna je u prigodama kao što je ova današnja, ali nije dostupna slučajnom prolazniku.
Tužno...!

You have no rights to post comments