Na HRT-u je jučer 12.11.2021. u Regionalnom dnevniku u 15 sati objavljen prilog od minutu i deset sekundi o Općini Saborsko i obilježavanju 30. godišnjice okupacije i stradanja. Prilog o Saborskom počinje u šesnaestoj minuti dnevnika, točnije od 15:25 do 16:35.

https://hrti.hrt.hr/videostore

HRT-ov članak: Kolonu sjećanja predvodili su izaslanik premijera i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik vrhovnog zapovjednika OS RH general-bojnik Tihomir Kundid, izaslanica predsjednika Sabora Vesna Hajsan-Dolinar te načelnik Općine Saborsko Marko Bićanić.

 

- Kad bismo prestali komemorirati ove datume naših stradanja, rekao je načelnik Općine Saborsko Marko Bićanić, jednog dana bi se zaboravilo tko je bio agresor i što se ovdje dogodilo te kako se stvarala država Hrvatska.

- U Drugom svjetskom ratu u Saborskom je poginulo 498 mještana, o čemu se sljedećih 40 godina nije smjelo govoriti, rekao je Bićanić.

- I onda se zaboravilo tko je to počinio i zašto. Sada, nakon ove obrambene, slavne, veličanstvene i poštene pobjede hrvatskih branitelja ne smijemo zaboraviti što nam se dogodilo. Treba nam se vratiti ona ratna sloga branitelja koji su davali život za drugoga, a koja se danas polako gubi, poručio je Bićanić. 

Na pitanje novinara kakva su joj sjećanja na tragediju iz 1991., baka Kata je odgovorila "Ne daj Bože nikome takvog sjećanja ..." U ime svih žrtava, mještana Saborskog te prije državnih dužnosnika, svijeću je ispred spomenika zapalila 79-godišnja Kate Matovina koja je u razaranju Saborskog izgubila dva sina, a svoj život je spasila hodajući s ostalim preživjelima tijekom dva dana i dvije noći šumom do tada još slobodnog Slunja. 

- Pedeset i dvije žrtve su ovdje žrtve bile, od kojih je 26 hrvatskih branitelja i 26 civilnih žrtava, a njima treba pribrojiti još osam nestalih. Iako je prošlo 30 godina od tih stradanja, još i danas su i te kako prisutne posljedice u društvu, kazao je ministar Medved.

- Prisjećat ćemo se, dodao je, tog ratnog zločina kada su lokalni Srbi zajedno s tzv. JNA u svojim divljačkim pohodima pobili stanovnike toga sela i uništili sve kuće zajedno sa župnom crkvom.

Medved je, govoreći o suradnji Vlade i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, rekao kako se time doprinosi zaštiti digniteta Domovinskog rata. Stoga, poručio je Medved, učinimo sve da se istina o Domovinskom ratu prenese novim naraštajima.

Tekst: HRT

Foto: screenshot HTV-2

Komentari  

#1 Ivan 2021-11-13 15:44
Žalosna majka Kate Matovina izgubila je dva sina u Domovinskom ratu, prva je na jučerašnjoj komemoraciji zapalila svijeću, ali sumnjam da će ikada doživjeti da na dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata zapali svijeću ispred spomenika poginulim braniteljima na kojem će se, uz ostalih 14, nalaziti i imena njena dva sina
.
NAŽALOST NIKADA...!
Službene brojke žrtava od; 26 branitelja i 26 civila, su blago rečeno neistinite, isto kao i broj nestalih, to narod zna, ali se protiv toga ne može.
I ovo su moje zadnje riječi o tome.
#2 Kapela 2021-11-13 23:16
Eto sto kaze nacelnik za drugi svijetski rat Poginulo je 498 Saborcana ali nije reka da su poginuli isto za Hrvatsku samostalnost Dakle nikada se nece nitko onima zrtvam pokloniti jedino njihovi predci i sljedbenici samostalne Hrvatske u ono vrijeme , Ipak je ono bila uredjena Hrvatska Drzava koju su priznale mnoge drzave kao i sila Japan, iako je bija svijetski rat zemlje koje su postivale volju naroda ore su nas i priznale,, Nigdje nema u svijetu zapisano da je Pavelic bija zlocinac, ali zato je tito proglsen brojem 10 krvnikom u svijetu .Bas smo slaba nacija koja nesmi svoje postivati sve radi tudjinskih vladara kao i danas , di nam abolirani donose zakone, Neka je vjecna slava i Hvala svima Hrvatskim zrtvam kroz povijest koji su dali svoje zivote samo za nasu Hrvatsku..Pocivali u miru Bozijem a Hrvati domoljubi ce se sjecati svih zrtava kroz povjest necemo ih zaboraviti...
#3 Ivan 2021-11-14 06:01
472 su žrtve Drugoga svjetskog rata za Saborsko, to su javni podaci naše Biskupije, za sada ...

You have no rights to post comments