2712 – SV. IVAN APOSTOL I EVANĐELIST – ŽIVOTOPIS | Svjedočanstva & VjeraSlika lijevo prikazuje sv. Ivan apostola i evanđelista, https://svjedocanstva.wordpress.com
.
Zanimljivosti i "kontroverze" imena Ivan
Ime Ivan i razne njegove m. i ž. izvedenice nosi 30 5000 osoba u RH, što je skoro svaki dvanaesti.
Hrvati su jedini katolički narod u kojem je to ime došlo iz grč. Ioánnēs. Ime Ivan tipično je za sve pravoslavne Slavene (osim Srba): Ruse, Ukrajince, Bugare... Sa svojim inačicama odrazilo se i u čitavom nizu hrvat. i crnogor. prezimena (npr. Ivančić, Ivanić, Ivanišević, Ivanković, Ivanović, Ivković, Ivošević, a gradonačelnik Podgorice je Ivan Vuković). Do danas ga je ime Jovan u dobroj mjeri istisnulo iz svih srpskih krajeva, čak u većoj mjeri u onim krajevima u kojima je ime Ivan nekoć bilo najčešće (poput ist. Hercegovine i dijelova Crne Gore, u kojima se to dogodilo da bi se istaknula vjerska razlika).
.
S obzirom da u većini čakavskih govora fonem j mijenja đ, od tal. Giovanni je u primorju i otocima nastalo čakavsko ime Jovan, ondje je ustaljeno nekoliko stoljeća. U 20. st. bilo je često na mnogim otocima, npr. Braču, no ondje su danas Jovani isključivo starci. Ime je sačuvano u hrv. prezimenima Jovanović, Jović itd.
.
Preko 300 hrv. prezimena potječe od imena Ivan i njegovih inačica (ne uključujući Jovan). Većina njih ima korijen od imena Ivan, ali u sjev. i ist. Hrvatskoj čak 83 prezimena imaju korijen od imena Jan, Janko, Janoš ili Janez, koji potječu iz lat. Johannes, a ne iz grč. kao Ivan. Nema mnogo slučajeva da je netko naknadnom standardizacijom dobio ime Ivan. Primjer je Gundulić, koji se naziva Ivanom tek od 19. st., a rodio se i umro 1638. kao Dživo. U Dubrovniku danas žive 142 osobe imena Đivo. Ivan je i najčešće ime Hrvata izvan RH i najčešće ime u svim županijama, osim u ŠI-KN, gdje se svi zovu Ante. Guinessov svjetski rekord najviše imenjaka na istom mjestu, njih 2325, su na Kupresu 2017. g. oborili naravno – Ivani. (Tekst: Ivan Vuković)
Sretan imendan svima koji ga danas slave! 

You have no rights to post comments