Prije nekoliko dana je na dalekovodnom stupu, nedaleko od svog gnijezda u Laptu kod Plaškog, od strujnog udara smrtno stradala roda. Djelatnici Elektre su je skinuli i predali Općini. Navodno je bila prstenovana u Sloveniji. U Laptu se ovaj par gnjezdi zadnje tri godine. Pošto se rode izmjenjuju  prilikom hranjenja mladih, jedna uvijek ostaje u gnijezdu dok se druga ne vrati. Kad se dogodi ovakav slučaj jedna roda ne može sama odgojiti mlade pa su uzeti iz gnijezda i odnešeni u azil gdje će se o njima brinuti dok ne odrastu.

HEP od 2004. aktivno sudjeluje u očuvanju bijelih roda

Bijela roda jedna je od najatraktivnijih vrsta ptica koje obitavaju i gnijezde se na području Hrvatske. Zbog podizanja svijesti o važnosti zaštite bijele rode, u Hrvatskoj je 24. kolovoza proglašen Danom roda.

Prema podacima za 2014. godinu, na stupovima distribucijske mreže HEP-a evidentirana su čak 904 rodina gnijezda na području 14 županija. S obzirom da se u Hrvatskoj gnijezdi između 1.100 i 1.300 parova, najviše u Posavini, na stupovima elektrodistribucijske mreže HEP -a nalazi se značajan dio gnijezda bijelih roda.

HEP se aktivno uključio u očuvanje bijelih roda 2004. godine Sporazumom o suradnji pri provođenju mjera zaštite zaštićene vrste bijele rode (Ciconia ciconia L.), koji je potpisan s Ministarstvom kulture. Na temelju tog sporazuma, HEP već više od jednog desetljeća provodi mjere zaštite poput izrade i ugradnje nosača za rodina gnijezda, popravka i zamjene nosača, privremenog skidanja i ponovnog postavljanja rodinih gnijezda na nosače te izmještanja gnijezda na novu lokaciju.

Kao nastavak suradnje, HEP, Ministarstvo kulture, Zavod za ornitologiju HAZU te Park prirode Lonjsko polje potpisali su 2005. godine Sporazum o suradnji na projektu praćenja populacije, monitoringa i prstenovanja roda na području Sisačko-moslavačke županije. Sukladno obvezama iz sporazuma, zaposlenici Elektre Sisak na području Sisačko-moslavačke županije svake godine tijekom lipnja na nekoliko radnih dana osigurava kamion s hidrauličnom dizalicom i košarom, vozača kamiona te manipulatora hidrauličnom dizalicom, koji u suradnji s drugim potpisnicima sporazuma provode prstenovanje roda. Pozitivna iskustva Elektre Sisak preuzela su i druga distribucijska područja HEP ODS-a koja sudjeluju u prstenovanja roda na njihovom području.

Komentari  

#1 Ivan 2022-06-11 05:53
Na području Plaškog imamo dva rodina gnijezda na el. stupovima za koja je HEP napravio metalna postolja - naslovna fotografija.
.

You have no rights to post comments