PISMO

- Republika Hrvatska Ministarstvo kulture i medija, nr Miroslav Mikšić
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
- Općina Saborsko, nr Marko Bićanić opcina-saborsko1.hr.
- Mediji Saborako.net

Poštovani,
prema dojavama koje mi pristižu priprema se rušenje kuće koja se nalazi u sredini sela Lička Jesenica. Ako je podatak istinit to nikako ne bi bilo dobro. Ta kuća, zajedno s crkvom, predstavlja identitet mjesta i njegovu slikovnu prepoznatljivost (sl. 1.)

Sl. 1. Kuća iz razdoblja Vojne krajine

Izvor: R. Knežević, 2015.


Na prostoru općine Saborsko ne postoji niti jedna kuća koja je približne starosti kao kuća sa slike.


Postoji mogućnost da je kuća podignuta u isto vrijeme kada je podignut i frankopanski utvrđeni grad (nakon 1527. godine). Elementi gradnje isti su kao i grada (debeli kameni zidovi, maleni prozorski otvori, sporedni izlaz u slučaju opasnosti). Postojanje kuće potvrđeno je u topografskom premjeru kojeg je za potrebe Habsburške monarhije izradila vojska u periodu od 1763. do 1787. godine (Karlstadter Generalat BIXA 786). Početkom 20. stoljeća ta je kuća bila poznati turistički objekt, dakle u vrijeme dok su turisti putovali u Plitvička jezera diližansama. Pića su hlađena u posebno izgrađenoj ledani a led je dopreman iz Karlovca. Između svjetskih ratova kuća je pripadala uglednoj i bogatoj porodici Milakovića (sl. 2.). Miljenkova djeca studirala su u Parizu i Pešti.

Sl. 2. Nekadašnji vlasnik kuće Miljenko Milaković naslikan u Karlovcu 1909. godine

Izvor: R. Knežević, 2015.

Nakon Drugoga rata počeo je egzodus porodice. Sljednici imovine, koji su boravili u Zagrebu, dio prostora davali su u najam. Smještaj u kući imali su trgovina, uprava poljoprivredne zadruge, gostionica i matični ured. Nitko od tih državnih poduzeća nije ulagao u održivost kuće.


Unatoč gotovo nikakvoj brizi za obnovu, kuća se još uvijek dobro drži i lako se može obnoviti. Zbog toga predlažem u svoje, i ime mještana koji su potaknuli održivost, da kuću spasimo od rušenja. Najbolje bi bilo da kuću preuzme država/općina i da je pretvori u muzej.


Prof. dr. Rade Knežević

You have no rights to post comments