U općini Rakovica je svečano potpisan Ugovor “Izgradnje projektne dokumentacije dobavnog vodovodnog sustava Lička Jesenica-Rakovica-NP Plitvička jezera”
*

Ugovore su potpisali generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, direktor komunalne tvrtke Ivan Hodak te Đani Zrilić, direktor tvrtke Via Factum u ime zajednice ponuditelja. Ovim projektom riješit će se dugogodišnji problem vodoopskrbe na području Rakovice, Saborskog i Plitvičkih jezera, a vrijednost izrade dokumentacije je 1.326.365,39 eura.

Glavni trenutni problem ima općina Rakovica koja dobiva iz trenutnog dobavnog pravca iz jezera Kozjak u Nacionalnom parku Plitvička jezera otprilike oko 22 l/s, a u vršnim opterećenjima u ljetnim mjesecima troši i do 50 l/s na momente. Ovim dobavnim pravcem bi dobila količinu od minimalno 74 l/s što bi zadovoljilo dugoročne potrebe razvoja Općine Rakovica, kao i susjednih Općina Saborsko i Plitvička jezera, istaknuo je načelnik općine Rakovica Mihovil Bićanić.

Ideja projekta je proizašla iz dokumenta “Koncepcijsko rješenje dugoročne vodoopskrbe područja Plitvičkih jezera” koje su Hrvatske vode napravile u studenom 2019. godine. Imamo sve pretpostavke da se konačno riješi problem vodoopskrbe ovog područja, koje zaslužuje kvalitetnu i sigurnu vodoopskrbu.  Hrvatske vode će u konačnici morati uložiti više od 150 milijuna kuna za konačno rješavanje ove problematike. ” – kazao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Da je ispred svih dionika veliki i zahtjevan posao naglasila je županica Martina Furdek-Hajdin:Općina Rakovica, ne tako davno bila je okupirana za vrijeme rata u RH, a brojne obitelji su se tek nakon Oluje vratili u svoje domove i udahnuli novi život u Rakovicu. Danas, Rakovica doživljava gospodarski razvoj, zahvaljujući ponajviše turizmu. Upravo je paradoksalno da općina živi od vode, od Plitvičkih jezera, a vode nema. Zato posebno raduje potpisivanje ovog ugovora. Ispred nas je veliki posao, procedure su složene, ali suradnjom svih zajedno vjerujem da ćemo dati vjetar u leđa ovom projektu.”

Državni tajnik Ministarstva gospodarstva te izaslanik predsjednika Vlade RH Mario Šiljeg je kao član Međuresornog povjerenstva za zaštitu plitvičkih voda istaknuo kako je ovaj projekt važan i za povratak stanovništva u kraj iz kojeg su otišli tijekom Domovinskog rata, ali i za razvoj turizma i ekologije :Prepoznali smo važnost ovog projekta i potrudit ćemo se da iz EU fondova nađemo sredstva za brzo rješavanje i realizaciju projekta. “

Saborska zastupnica, ujedno i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Nada Murganić naglasila je da je Karlovačka županija ponosna na rast i razvoj općine Rakovica, a ovaj projekt je značajan korak za budućnost kraja, iako je još mnogo aktivnosti pred nama, ali i  odgovornosti. 

Državni tajnik u Ministarstvu obrane Branko Hrg pohvalio je dobru suradnju svih razina, istaknuvši da nikada ranije nijedna Vlada i Hrvatske vode nisu toliko ulagale i realizirale toliko projekata. 

Potpisivanju su nazočili i saborska zastupnica  Maja Grba Bujević, predstavnik Ličko senjske županije Darko Banić te drugi cijenjeni uzvanici.

*

Sjede: načelnik općine Rakovica Mihovil Bićanić, načelnik općine Saborsko Marko Bićanić i načelnik općine Plitvička jezera Ante Kovač

Tekst: OGULIN.EU

Komentari  

#1 Ivan 2023-01-12 15:02
Komentar prof. dr. Rade Kneževića 1. dio

Moram priznati da mi izgradnja vodovoda Jesenica – Rakovica nikako nije jasna.

Evo kako činjenice izgledaju.

Glavna dionica vodovoda trebala bi povezivati Jesenicu i Rakovicu. Rijeka Jesenica podzemnim (prirodnim) otjecanjem, i bez budućeg skupog vodovoda, gotovo pa da povezuje ta dva mjesta (izvorište Slunjčica ili Slušnica). Trasu toga podzemnog otjecanja ustanovio je 1835. godine general Palfy ubacivanjem obojene piljevine u ponor Bučnica. Od izvora Jesenice pa do Slunjčice nigdje ne prijeti biološko onečišćenje otjecanju. U izvorišnom dijelu vode Jesenice pripadaju mekanima. Podzemnim otjecanjem do Rakovice voda dodatno otapa kalcij i magnezij pa se njezina pitkost popravlja.

Prihvaćanjem ideje o trasi vodovoda osobito puno će izgubiti općina Saborsko. Zapravo rijeka Jesenica postala je glavno prirodno dobro općine a turistička perspektiva rijeke je velika. To su prepoznali potencijalni investitori pa su pokupovali terene uz gornje korito. Ako se vodovod izgradi ekološke posljedice postat će nesagledive a okoliš devastiran.
#2 Ivan 2023-01-12 15:03
Komentar prof. dr. Rade Kneževića 2. dio

Nakon Saborskog puno će izgubiti i općina Slunj. Rastoke u Slunju (1962. godine uvrštene na popis Državne uprave za zaštitu kulturne i povijesne baštine) hrani Slunjčica (Jesenica). Zbog vodozahvata u Jesenici i crpljenja velike količine vode, voda u prirodnom koritu znatno će oplićati pa su moguća i presušivanja Rastoka (ekstremno nizak protok od 0,275m3/s na vodomjernoj letvi Dragići registriran je 1958. godine).

Zaključak
Umjesto izgradnje skupog vodovoda dobro bi bilo poštivati prirodno otjecanje te projekte vodovoda prilagoditi racionalnijem izgledu i razvitku regije. Bilo bi dobro da se crpilište budućeg vodovoda podigne na lokaciji koja je nizvodnije od Slunja.

Pitanje je mogu li potpisnici ugovora to uvažiti, jer su interesno uključeni u koncept. Zbog toga predlažem da se pitanje vodovoda dodatno proanalizira i to pred televizijskim gledateljima.

Rade Knežević
#3 Ivan 2023-01-18 15:25
Netko je prilikom potpisivanja Ugovora rekao da će se voda crpiti na mjestu gdje se spajaju dva izvora...!?
To je meni malo neobično i glupo jer se vodocrpilišta u pravilu postavljaju na samom izvoru radi lakše zaštite vode od onečišćenja.

You have no rights to post comments