U područnoj školi u Saborskom upoznali smo vrlo zanimljivu djecu i njihovu učiteljicu. Uza sve obveze u školi, nađu vremena i za brigu o starijim mještanima, volontiraju, čuvaju tradiciju, a i ekološki su već vrlo osviješteni.


Pozdravom učiteljice počinje svaki njihov školski dan. Onda je prate u malu zbornicu. Sve žele znati, što je sanjala, zašto je danas obukla baš tu haljinu, pa trk u učionicu. Njih sedam, sva četiri razreda, prvi sat matematika.


Aktivni su u zajednici i pomažu svaki dan starijim mještanima. Dok su imali prirodu i društvo i mjerili temperaturu vode, pitali smo učiteljicu koja 21 godinu radi u kombiniranim razredima - je li teško?

- Meni nije, meni je lijepo. Svaki dan putujem 26 km do škole i 26 natrag. Najveći problem je to što je cesta kroz šumu, po zimi je gadno, ali dobro navikla sam se, za HRT Dnevnik rekla je Danijela Matijević Šimić, učiteljica razredne nastave PŠ Saborsko, OŠ Plaški.

Nakon napornog sata, malo uživanja na snijegu i u razred na hrvatski i domaćinstvo. Dok su šivali, a na drvu radili različite motive, hvalili su se.

- Teta, nas u obitelji ima 4 cure i 1 brat, kazala je Patricija, 3. razred.

- Nas u obitelji ima troje. Ja muško i 2 cure, kazao je Ivan, 2. razred.

A u Janovoj obitelji 5-ero je braće i jedna sestra. Imali su i probu, spremali su se za običaj karnevala.

Dok su oni u Saborskom, nitko se ne treba brinuti da će u mjestu biti zabavno, nikomu neće nedostajati pomoć, samo neka je njima njihova učiteljica i to im je dovoljno.

HRT

Komentari  

#1 Ivan 2023-03-05 07:44
O.Š. Saborsko je 70-tih (prije 50 godina) pohađalo 600 učenika u dvije smjene. Broj stanovnika u Saborskom je 1961. godine u Saborskom iznosio 1.832, a 1971.g. / 1.519, danas 300.
Želim vjerovati da će u budućnosti u Saborskom biti više djece, te da je krivulja pada dotakla dno i da će početi polako rasti.

You have no rights to post comments